Eski Yargıtay 7. Ceza Dairesi Onursal Üyesi emekli Seyfettin Çilesiz, TÜİK'in enflasyon verilerini düşük hesapladığı ve bu nedenle milyonlarca yurttaşın mağdur olduğu gerekçesiyle açtığı davada önemli bir gelişme yaşandı. Ankara 6. İdare Mahkemesi, Çilesiz’in açtığı davaya 8 farklı emekli derneğinin katılım talebini "menfaat ilgisi olmadığı" gerekçesiyle reddetti.
“Dava Benim Açımdan Devam Ediyor”
Mahkemenin kararına tepki gösteren Çilesiz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 3 Mart 2025’te Ankara 6. İdare Mahkemesi’nde yapılacak duruşmaya bizzat katılacağını belirtti. Çilesiz, mahkemenin derneklerin müdahil olma talebini reddetmesini hukuka aykırı bulduğunu ifade ederek şu değerlendirmeyi yaptı:
"Tabidir ki, üyelerinin tamamı maaşları enflasyon oranına göre artırılan emeklidir. Dolayısıyla eksik enflasyon oranı açıklandığında eksik maaş almaktadırlar. Bu menfaat değil de nedir? Müdahale talebinde bulunan emekli örgütleri bu red kararına karşı, dava ile ilgili son kararla birlikte istinaf itiraz yoluna başvurabileceklerdir."
Avukattan Mahkemenin Kararına Tepki
Seyfettin Çilesiz’in avukatı Ekrem Güldoğan da X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, mahkemenin kararına hukuka aykırı diyerek tepki gösterdi. Açıklamasında, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığı iddiasıyla açılan davanın, yalnızca Çilesiz’i değil tüm emeklileri ilgilendirdiğini vurguladı:
"TÜİK’e karşı açılan asılsız veri davasında, Ankara 6. İdare Mahkemesi, yüzbinlerce emekliyi temsilen davaya feri müdahil olan dernek ve sendikaların, Seyfettin Çilesiz’in davası ile menfaat alakasının olmadığı gerekçesiyle istemin reddine karar verdi.
Menfaat alakası nedir? Seyfettin Bey’in açtığı davanın konusu, TÜİK’in 2024 yılı ilk altı aylık enflasyon rakamlarını eksik hesapladığı iddiasıdır. Eğer bu dava kazanılırsa, TÜİK’in açıkladığı rakamlar yeniden hesaplanacak ve gerçek enflasyon oranı belirlenerek, emekli maaşlarına geriye dönük ek zam yapılacaktır.
Dolayısıyla yalnızca Seyfettin Çilesiz değil, davaya müdahil olmak isteyen tüm emekliler için doğrudan bir menfaat söz konusudur."
"Bu Karar Açıkça Hukuka Aykırıdır"
Güldoğan, mahkemenin kararının hukuka aykırı olduğunu savunarak, 3 Mart 2025’te yapılacak duruşmada esas kararın açıklanacağını söyledi. Mahkeme, davanın esasını reddederse, bu kararla birlikte feri müdahil taleplerinin reddine yönelik kararı da istinaf mahkemesine taşıyacaklarını belirtti:
"Feri müdahil talebinin reddi kararı ara karar olduğu için doğrudan istinafa gidemiyoruz. 3 Mart 2025'te mahkeme esas hakkında karar verecek. Eğer karar aleyhe çıkarsa, hem esas karar hem de feri müdahil taleplerinin reddi için istinaf mahkemesine başvuracağız. Bizce bu karar açıkça hukuka aykırıdır ve istinaf mahkemesinin bu yanlışı düzelteceğini düşünüyoruz."