Türkiye’de döviz krizine karşı 2021 yılında başlatılan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının tasfiyesi için hükümet ve Merkez Bankası çeşitli önlemler alıyor. KKM’de biriken 115 milyar dolarlık fonun 2024 yılı sonuna kadar sıfırlanması planlanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KKM’nin bir yıl daha uzatılacağını ancak çıkış sürecinin başladığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise bankalara KKM’den ayrılan parayı TL mevduata yönlendirmeleri için talimat verdiğini söyledi.

Merkez Bankası, KKM’nin yükünü hafifletmek için bankalardan zorunlu karşılık olarak 702 milyar lira topladı. Ayrıca, TL dönüşümlü KKM hesaplarına asgari faiz uygulamasını kaldırdı. İlerleyen haftalarda dövizden dönüşümlü KKM hesapları için de yeni adımlar atılacak.

Ekonomist Yalçın Küçük, KKM’den elde edilen net kara vergi getirilebileceğini belirtti. Yılmaz ise mevduat faizlerinin artırılmasıyla KKM’den çıkışların hızlanabileceğini ifade etti.

Alkol ve Sigaraya Zam: Oranlar %28 Artacak! Alkol ve Sigaraya Zam: Oranlar %28 Artacak!

Uzmanlar, KKM’den çıkışların hızlı olması halinde yeni bir kur krizi yaşanabileceği uyarısında bulundu. KKM’den ayrılan paranın yarısının bile dövize gitmesi durumunda Türkiye’nin ciddi bir baskı altına girebileceğini vurguladı.

Editör: SONGÜL BAŞKAYA