Türkiye'de ekonomik krizle boğuşan emekliler, yaşam maliyetlerinin her geçen gün arttığını belirterek maaş artışı talebini yineledi. 12 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşının, hükümetin masasında yer alan yeni düzenlemelere göre 13 bin 500 ila 16 bin TL arasına çıkarılacağı yönündeki iddialara karşı çıkan emekliler, açlık sınırının çok daha üzerinde bir maaş almak istediklerini ifade etti.
Açlık sınırı 30 bin lirayı geçti
Emekliler, özellikle kira artışları ve hayat pahalılığı nedeniyle zorunlu ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz duruma geldiklerini vurguladı. 2021 Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Salman Hürkardeş, emekli maaşlarının en düşük memur maaşına endekslenmesi gerektiğini belirterek, “Açlık sınırı 30 bin lirayı geçti, yoksulluk sınırı 80 bin liraya dayandı. Maaşlar insanca yaşamayı sağlayacak seviyelere çıkarılmalı” dedi.
10 bin lira seyyanen zam verilmesi gerekiyor
Emekliler, hükümetten sadece maaş artışı değil, aynı zamanda seyyanen zam talep ediyor. Sendika üyeleri, bir asgari ücretliyle emeklinin geçim mücadelesinin arasındaki farkın her geçen gün daha da açıldığını belirtti. Memur emeklisi Zeynep Yasan, "10 bin lira seyyanen zam verilmesi gerekiyor" diyerek, hükümetin önerdiği artışın kendilerini tatmin etmeyeceğini dile getirdi.
Toplu sözleşme masasına taşımak için mücadele edeceğiz
Emekli maaşlarının insanca bir yaşam için yeterli seviyelere çekilmesi gerektiğini savunan emekliler, sendika olarak daha fazla örgütlenip, taleplerini toplu sözleşme masasına taşımak için mücadele edeceklerini vurguladı. Bu arada, TÜİK’in düşük enflasyon rakamları açıklamasını eleştiren emekliler, hükümetin maaş artışını ertelemesinin ardından ocak ayında yapılacak zammın da enflasyonu karşılamadığını belirtti.