Birleşik Emekliler Sendikası Genel Merkezi, milyonlarca emeklinin merakla beklediği bayram ikramiyelerine ilişkin basın açıklaması yaptı. Genel Başkan Mahmut Şengül, yaptığı açıklamada, 2018 yılında başlayan bayram ikramiyesinin günümüz ekonomik koşullarında yetersiz kaldığını ve gerçek enflasyona uygun şekilde artırılması gerektiğini vurguladı.
2018 yılında emeklilere iki dini bayramda 1.000 TL olarak verilen bayram yardımı, 2024 itibarıyla 3.000 TL'ye yükseltildi. Ancak bu artış, yaşam maliyetlerindeki yükselişe oranla yetersiz kaldı.
Şengül, bayram ikramiyesinin kalıcı hale getirilmesi ve en düşük emekli maaşı seviyesine çıkarılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
"Bayram yardımı değil, bayram ikramiyesi olarak tanımlanmalı ve yasal bir statüye kavuşturulmalıdır. Eğer bu gerçekleşirse, en düşük emekli maaşı kadar olması gerektiğinden, ikramiye 14.469 TL'ye yükselmelidir."
Emekliler Orta Sınıftan Yoksulluğa Sürüklendi
Şengül, emekli maaşlarının son yıllarda giderek düştüğünü ve emeklilerin yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi verdiğini vurguladı. 2008 sonrası emekli maaş bağlanma oranlarının düşürülmesi, TÜİK’in baskılanmış enflasyon verileri nedeniyle düşük maaş artışları, Gerçek enflasyon karşısında alım gücünün hızla erimesi.
Bu faktörlerin birleşmesiyle emeklilerin orta sınıftan toplumun en yoksul kesimine dönüştüğünü belirten Şengül, şunları kaydetti:
"Biz emekliler, gerçek çarşı-pazar enflasyonu karşısında her geçen gün alım gücümüzü kaybediyoruz. Ocak ayında verilen %15,75 ve %11’lik maaş artışları daha ceplerimize girmeden gıda, kira, faturalar ve akaryakıt zamlarıyla eridi.”
14.469 TL’lik Bayram İkramiyesi Emekliler İçin Bir Nebze Rahatlama Sağlayacaktır
En düşük emekli maaşına eşit bir bayram ikramiyesinin, emeklilerin mağduriyetini bir nebze olsun azaltacağını belirten Şengül, "İki dini bayramda en az 14.469 TL oranında verilecek bayram ikramiyesi, enflasyon karşısında ezilen emeklilere bir nefes olacaktır. Biz emekliler sadaka değil, yıllarca ödediğimiz primlerin karşılığını istiyoruz. Gasp edilen haklarımızın iadesini talep ediyoruz. Uygulanan politikalar bizi yoksullaştırdı, şimdi çözüm üretilmesini istiyoruz" dedi.
Hükümete Çağrı: "Emeklinin Sesini Duyun"
16,3 milyon emekli adına hükümete seslenen sendika, adil bir maaş düzenlemesi ve emeklilere yönelik ekonomik destek politikalarının hayata geçirilmesini talep eden Şengül, "Her fırsatta ‘Yaparsa AKP yapar’ diyorsunuz ya, evet, emekliyi sizin belirlediğiniz politikalar yoksullaştırdı. Şimdi bu sorunun faturasını biz emekliler ödemek istemiyoruz. Yetkililere çağrıda bulunan sendika, milyonlarca emeklinin insanca yaşayabileceği bir gelir düzeyine ulaşması için gerekli düzenlemelerin ivedilikle yapılmasını istedi. Biz çok şey istemiyoruz. İnsan onuruna yaraşır bir yaşam talep ediyoruz. Yıllarca çalışarak ve prim ödeyerek ülkenin kalkınmasına katkı sunmuş bir kitle olarak, insanca yaşama en çok bizler hak ediyoruz" diye konuştu.