Emeklilerin maaşlarına yılda iki kez yapılan zamda gözler, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıklayacağı 6 aylık enflasyon rakamlarına çevrildi. TÜİK’in temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarına ilişkin açıkladığı verilere göre, 5 aylık enflasyon farkı yüzde 14,57 olarak belirlendi. Ocak ayında açıklanacak aralık ayı enflasyonuyla birlikte kesin zam oranı duyurulacak.
"Yüzde 16 ile 17 Arasında Zam Bekleniyor"
Türkiye Gazetesi Yazarı ve Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, İHA’ya yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisine dayanarak emeklilere yüzde 16 ila yüzde 17 arasında bir zam yapılmasının öngörüldüğünü belirtti. Karakaş, "Bu oran ortalama yüzde 16,30 olarak gerçekleşebilir. Ancak yüzde 17’yi aşmasını beklemiyoruz" dedi.
Refah Payı Beklentisi Düşük
Refah payına ilişkin değerlendirme yapan Karakaş, "SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerine, enflasyon oranına dayalı güncelleme dışında refah payı verilmesini beklemiyoruz" açıklamasını yaptı.
En Düşük Maaşta Artış
12 bin 500 lira olan en düşük emekli maaşının da artacağına işaret eden Karakaş, "Asgari ücret artışının beklentilerin altında kalması, en düşük emekli maaşının maksimum 15 bin lira seviyesine ulaşabileceğinin bir göstergesi. Ancak bu rakamın 13 bin 500 lira ile 14 bin lira arasında kalacağını tahmin ediyoruz" dedi. Karakaş, yapılacak artışın enflasyon kaynaklı olduğunu ve gerçek bir zamdan bahsedilebilmesi için refah payının devreye girmesi gerektiğini belirtti.
Prim Günlerine Göre Zam Önerisi
Taban ücreti uygulamasında, 3600 prim günü ile emekli olanlarla 9000 gün prim ödemiş olanların aynı maaşı almasının adil olmadığını ifade eden Karakaş, "Gelecek dönemlerde zam oranlarının prim günlerine göre hesap edilmesi, daha adil bir sistem oluşturacaktır" ifadelerini kullandı.
Emekliler İçin Yeni Yıl Umudu
Ocak ayında zamlı maaşlarını almayı bekleyen milyonlarca emekli için enflasyon oranları ve hükümetin alacağı kararlar belirleyici olacak. Gözler, TÜİK’in 3 Aralık'ta açıklayacağı enflasyon farkında.