SGK Uzmanı İsa Karakaş, 2008 sonrası sosyal güvenlik sistemine girenlerin emekli maaşlarının düşeceğini belirterek önemli açıklamalarda bulundu. Yeni formüllerin tartışıldığı bu dönemde, Karakaş’ın açıklamaları dikkat çekti.
2008 Sonrası Sigortalı Olanlar İçin Maaş Uyarısı
SGK Baş Uzmanı İsa Karakaş, 2008 yılından sonra sosyal güvenlik sistemine dahil olan sigortalıların emekli maaşlarının ciddi oranda düşeceğini ifade etti. Mevcut sistemde en düşük emekli maaşının 12.500 TL olduğuna dikkat çeken Karakaş, gelecekte bu miktarın çok daha altına düşebileceğini öngördü.
20 Yıl Çalışanlar Bile 8 Bin TL Maaş Alabilecek
İsa Karakaş, 2008 sonrası sigorta girişi olanların, 20 yıl boyunca asgari ücretin üzerinde çalışsalar dahi devlet desteği olmazsa yalnızca 8 bin TL emekli maaşı alabileceklerini söyledi. Bu durum, yeni sisteme dahil olanların gelirlerinde büyük bir kayıp yaşanacağı anlamına geliyor.
Aylık Bağlama Oranı Düşürüldü
Emekli maaşlarının hesaplanmasında kullanılan aylık bağlama oranlarının 2008 sonrasında ciddi şekilde düştüğünü belirten Karakaş, "Maaşınız 20 bin TL. 20 yıl çalıştınız ve girişiniz 2008'den sonra ise aylık bağlama oranı düşürüldüğü için sadece 8 bin lira maaş alabileceksiniz." ifadelerini kullandı. Bu durum, yüksek prim ödeyen çalışanların bile emeklilikte bekledikleri geliri alamayacakları anlamına geliyor.
30 Bin TL Maaşı Olanlar Bile 12 Bin TL Alacak
SGK Uzmanı Karakaş, "Maaşınız 30 bin lira olsa bile, SGK’ya bildirdiğiniz kazancınız üzerinden emekli olsanız dahi alacağınız maaş sadece 12 bin TL olacak." dedi. Bu durum, mevcut sosyal güvenlik sistemindeki adaletsizliği ve eksiklikleri gözler önüne seriyor.
Hükümet Tamamlayıcı Emeklilik Sistemini Getirecek
Mevcut sistemin bugünkü tabanın bile altında kaldığını belirten Karakaş, "Hükümet, 2008 sonrası aylık bağlama oranlarının düşük olmasından dolayı tamamlayıcı emeklilik sistemini getirmeyi planlıyor." açıklamasında bulundu. Tamamlayıcı emeklilik sistemi, gelecekteki maaş kayıplarını bir nebze de olsa telafi etmeyi amaçlıyor.