Etil Alkol, Metanol ve Suma Üretim Miktarı ile Etil Alkol ve Metanol Depolarındaki Stok Hareketlerinin Tespiti, Ürünlerin Ticaretine İlişkin Yöntemin Belirlenmesi, Verilerin Toplanmasına ve Ürünlerin Nakline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu tebliğ, Etil Alkol ve Ticari Sistem'in (EATS) uygulama usul ve esaslarını düzenlemektedir.
TARIM VE ORMAN BAKANI İBRAHİM YUMAKLI'NIN AÇIKLAMALARI
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, düzenlemenin EATS'ın tüm unsurlarıyla birlikte devreye girdiğini belirtti.
SAHTE ALKOLDEN ÖLÜMLERİN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Sistemin, sahte ve yasa dışı alkollü içki üretiminden kaynaklanan can kayıplarını azaltmayı hedeflediğini belirten Yumaklı, bu adımın yasa dışı alkollü içki üretimiyle mücadelede önemli bir rol oynayacağını vurguladı.
Yumaklı, sistemin, etil alkol üretim ve ithalat miktarlarını elektronik ortamda tespit etme, ürünün yurt içindeki fiziki sevkiyatını izleme ve piyasa arz zinciri içindeki hareketlerini kayıt altına alma imkanı sağlayacağını dile getirdi.
Yazılımın ve veri transfer ekipmanının Bakanlık tarafından geliştirildiğini vurgulayan Yumaklı, sistemin yasal ticareti kayıt altına alarak yasa dışı ticareti ortaya çıkarmayı kolaylaştırmayı amaçladığını belirtti.
ALIM VE SATIM ARALIKSIZ İZLENEBİLECEK
Yumaklı, hazırlık sürecinde ülkedeki tesislere gelişmiş akış ölçer cihazları yerleştirildiğini ve bu cihazların ham madde giriş çıkışlarını anlık olarak ölçerek verileri Bakanlık veri merkezine ilettiğini açıkladı. Böylece üretim tesislerinde kullanılan ham madde miktarları ve elde edilen nihai alkol üretimleri sürekli olarak izlenip kayıt altına alınmaktadır. Alkol ithalat verileri ise Ticaret Bakanlığı'nın bilişim sistemi üzerinden EATS'a aktarılmaktadır.
ETİL ALKOL SEVKİYATINA BEYAN ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ
Etil alkolün ülke içindeki sevkiyatına beyan zorunluluğu getirildiğini belirten Yumaklı, sistemin Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi ile entegre edilerek ürün ve yolcu nakillerinin izlenmesini sağladığını ifade etti. Böylece ülke içinde üretilen veya ithal edilen etil alkolün kaçak ticarete konu olmasının önüne geçmeyi hedeflediklerini dile getirdi.
Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ile sistemin işleyişi konusunda istişareler ve bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdiklerini belirten Yumaklı, kolluk kuvvetleriyle işbirliğinin önemine vurgu yaptı.
Yumaklı, kolluk kuvvetlerinin yasal olarak etil alkol ticareti yapma yetkisine sahip kişi ve firmaları anlık olarak sorgulayabileceklerini, firmaların ürün alımlarını yakından takip edeceklerini ve yasa dışı ticareti engellemeye yönelik analizler yapacaklarını söyledi.