Endonezya'nın Açe bölgesinden getirdiği fasulye tohumunu bahçesine eken Usame Sofoğlu, taleplere yetişemiyor. "Kacang panjang" isimli fasyulyenin dünyanın her yerinde yetiştiğini, Türkiye'de ise sadece kendi bahçesinde bulunduğunu ifade eden Sofoğlu, tohumunun tane fiyatı 20 lira, 10 gramı ise bin liradan satıyor.
ATA TOHUMU ZENGİN ETTİ
Babasının yurt dışından getirdiği atalarından kalma tohumları alarak, memleketinde tarım yapma tutkusu olan Usame Sofoğlu, Endonezya'nın Açe bölgesine giderek 'kacang panjang' olarak bilinen fasulye tohumlarını temin etti ve kendi bahçesinde yetiştirmeye başladı.
TÜRKİYE'DE BİR İLK
Dünyanın farklı bölgelerinde yetişen fasulyenin Türkiye'de de üretimini artırmayı amaçlayan Sofuoğlu, bu bitkiyi yetiştirerek tohumlarını isteğe göre farklı illere gönderiyor. Yürüttüğü araştırmalar sonucunda, bu türün Türkiye'de yalnızca kendisi tarafından yetiştirildiğini belirten Sofuoğlu, diğer fasulye çeşitlerine göre daha lezzetli olduğunu ve boyunun bir buçuk metreye kadar uzayabildiğini paylaştı.
BÖRÜLCEYE BENZİYOR
çe fasulyesini börülce ve sırık fasulyeye benzettiklerini aktaran Sofuoğlu, "Burada bunu börülceye, uzun fasulyeye benzetenler oluyor. Bu onlardan çok farklı bir şey. Genelde bölücüye benzetiyorlar ama börülcenin tohumu yuvarlak bezelye gibi, bu normal dediğimiz fasulye" dedi.
ALICISI DA ÇOK
Fasulyenin boyunun da uzun olduğunu söyleyen Sofuoğlu, "Bunlar kendi vatanında iki buçuk metreye kadar uzayabiliyor. Biz burada bir, bir buçuk metreyi hedefledik. Hedefimize de ulaştık. Tohumlarını sürekli topluyoruz. İki aydır tohum vermeye başlıyorlar. Araştırmasını yaptık. Türkiye'de daha önce hiç rastlamadım. Biz de getirtip hemen yetiştirmesine başladık. Babam yurt dışından Türkiye'de olmayan ata tohumu meyveleri, sebzeleri getirip, burada üretimlerini yapıyordu. Ben de ondan heveslendim ve fasulyeden başladık. Tohumlarını insanlara iletiyoruz. Talep çok. Türkiye'nin her iline gönderimini yapabiliyoruz. Tohumu tane fiyatı 20 lira. 10 gramında 55-60 adet var. Onun fiyatı ise bin lira. İsteyene istediği kadar gönderebiliyoruz" diye konuştu.
SADECE SAKARYA'DA
Usame Sofoğlu, fasulyenin harika bir lezzete sahip olduğunu vurgulayarak, "Pişirme süresi de kısa, daha hızlı pişiyor. Bu fasulyenin lezzeti diğer fasulye çeşitlerinden çok daha üstün, biz bunu kendi deneyimlerimizle söyleyebiliriz. Şu an yaklaşık 30 metrekare alanda yetiştiriyoruz. Her iki kök arasına bir fasulye bitkisi ekliyoruz ve bitki toprağın çok altında kalmıyor. Bir kase kadar çukur açıyoruz ve büyüdükçe altına toprak ekleyerek destekliyoruz. Aksi takdirde bitki zayıf kalabilir. Her bir kökte 10-15 fasulye bulunuyor ve her fasulye içinde 15-20 tohum bulunuyor. Bu bitki dünyanın birçok yerinde yetişiyor, ancak Türkiye'de sadece Sakarya'da biz yetiştiriyoruz ve Türkiye'nin dört bir yanına gönderimini sağlayabiliyoruz. Bu bitki Türkiye'nin her bölgesinde yetiştirilebilir" şeklinde açıklamalarda bulundu.