AK Parti'li milletvekillerinin hızla geçirdiği maden kanun teklifi, Türkiye'nin denizlerini uzun süreli olarak Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) enerji amaçlı tahsis etme potansiyeline sahip. CHP'nin Gölge Enerji Bakanı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, bu teklifi 'skandal' olarak nitelendirerek, içerisinde Rusya'ya Akkuyu Nükleer Santrali için yeni ayrıcalıklar sağlayan maddeler olduğunu savundu.
Yavuzyılmaz, 15 Aralık 2023'te TBMM Başkanlığı'na sunulan bir anlaşmanın, Türkiye ile BAE arasında stratejik bir ortaklık kurulmasını öngördüğünü açıkladı. Bu anlaşma kapsamında, BAE şirketlerine Türkiye'de 2.500 megavata kadar deniz üssü rüzgar projeleri kurma imkanı tanındığını belirtti. Anlaşma metni, Türkiye'nin yatırıma uygun sahaları bulup 3 ay içerisinde BAE'ye bildirme yükümlülüğünü içeriyor ve bu sahalara sadece BAE şirketlerinin girebileceğini, sahaların yönetimini ise BAE'nin üstleneceğini ifade ediyor.
Yavuzyılmaz, bu stratejik ortaklık anlaşmasının hemen ardından AK Parti'li vekillerin, imar planı yapılmaksızın denizler ve göller üzerine santral kurulmasını sağlayan yasa teklifini TBMM'ye getirdiğini belirtti. İmar şartının kaldırılmasıyla birlikte, Ege ve Akdeniz illerindeki CHP'li belediyelerin bu tür yatırımlardaki onay yetkisinin ortadan kaldırılacağını vurguladı. Yavuzyılmaz, Türkiye'nin kendi deniz yetkilerini başka bir ülkeye para karşılığında açmasını 'skandal' olarak değerlendirdi.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin sökümü ve atık yönetimi konusunda Rusya'nın sorumluluğuyla ilgili anlaşmanın, aynı yasa teklifiyle değiştirildiğini ifade eden Yavuzyılmaz, bu değişiklikle atık sorumluluğunun Rusya'dan alınıp tedarikçi firmaya devredildiğini söyledi. Ayrıca, BAE ve Rusya'nın isteklerine göre TBMM'de yasa çıkarılacağı uyarısında bulunarak, Türkiye'nin Akkuyu Nükleer Santrali ile büyük bir alanı Rusya'ya uzun süreli tahsis ettiğini ve Rusya'nın bu alanda hava savunma sistemi ve askeri üs kurabileceğini ifade etti.