Unmaş Unlu Mamulleri Anonim Şirketi’nin çalıştırdığı Antalya ekmek fabrikasında çalışan 130 işçinin Öz Gıda-İş Sendikası’ndan ayrılarak DİSK Gıda-İş Sendikası’na geçmesi sonrasında mobbinge uğraması ve 11 işçinin işten atılması direnişi başlattı. Durumu fabrika önünde protesto eden işçiler ve sendika yöneticileri taleplerini aktardı. Basın açıklamasını okuyan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, “Patronların yanında değil, işçilerin yanında olun. Bir kez daha belirtmek isterim ki mücadelemiz devam edecektir, Uno işçisi yalnız kalmayacaktır” dedi.
Basın açıklaması öncesi fabrika yönetimi ile görüşmek isteyen gazetecilerin talepleri reddedilirken, basın açıklamasına Cumhuriyet Halk Partisi Antalya İl Başkan Yardımcıları Ali Murat Özel, Gülser Avar, KESK Antalya Dönem Sözcüsü Nurettin Sönmez, Sol Parti Antalya İl Başkanı Aysel Aydın, Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, sendika yöneticileri, fabrika işçileri ve üyeler katıldı.
“İŞVERENİN NİYETİ BELLİ”
DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, “Antalya da kurulu bulunan Unmaş Unlu Mamulleri Sanayi ve Ticaret A.Ş de çalışan Hak-İş'e bağlı Öz-Gıda İş Sendikasına üye işçiler sendikal bürokrasiye karşı, en demokratik hakları olan sendika değiştirme hakkını kullanarak sendikamız Disk Gıda-İş Sendikamıza üye oldular. İşveren sendika değiştiren arkadaşlarımızdan 11 işçi arkadaşımız işveren tarafından işten atıldı. İstanbul ve Ankara da bulunan üç diğer UNU fabrikasında üç dönemdir uygulan toplu iş sözleşmesi, Antalya’da bir dönemdir uygulanıyor. Ancak işçiler Toplu İş Sözleşmesi’ne sahip olmalarına rağmen, ne yazık ki fabrikada işçilerin hayatında değişen bir şey olmamıştır. İşçiler yine en ağır koşullarda çalışmaya devam etmiş, fabrikada patronların belirlemiş olduğu çalışma koşullarına göre üretim sürmüştür. 2023 yılında uygulanan asgari ücretle birlikte işçilerin ücretleri asgari ücret seviyesine düşmüş, kimi işçilerin ücretleri asgari ücretin altına düşmüştür. İşyerinde sözleşme imzalayan sendika ise, ülkedeki ekonomik koşulları işaret ederek, yapılacak bir şey olmadığını ifade ederek, işçinin yanında olmak yerine işverenin savunuculuğunu yaparak gerçek niyetini ortaya koymuştur” diye konuştu.
“MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLMELİ”
DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, işçilerin her zaman arkasında olduklarını belirterek, “Fabrikada çalışan yüzlerce işçi açlık sınırının altında bir ücretle çalışmaya devam ederken, işyerine angarya, baskılar ve ayrımcılık devam ederken işçilerin sesine kulak vermeyen, taleplerin karşılanması için kılını kıpırdatmayan sendika yöneticileri, işçilerin en demokratik hakkı olan sendika değiştirme tutumu karşısında soluğu fabrikada alarak, işverenin vekilleri gibi çalışmaya başlamış, işverenle birlikte Öz Gıda-İş Sendikası’ndan istifa ederek sendikamıza geçen işçilere dönük baskılarını artırmışlardır. Yapılan bu baskıları ve işçileri sindirme tutumunu kınıyoruz. Uno işçisinin yalnız olmadığını ve mücadelenin her aşamasında işçilerin yanında olacağımızı ifade etmek istiyorum. Bu gün hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na, hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Antalya İl Müdürlüğü’ne burada yaşanan haksızlıkları ve baskıları önlemeleri için şikayet dilekçelerimizi vermiş bulunuyoruz. Bakanlık ve İl Müdürlüğü’nün acilen ve ivedilikle müfettiş görevlendirmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“HUKUKSUZLUĞUN HESABINI VERECEKSİNİZ”
“İşverenlerin tutumu her yerde aynı” diyerek çalışma barışı vurgusu yapan Genel Başkan Seyit Aslan, “Deprem bölgesinde henüz işçilerin aileleri, yakınları enkaz altındayken, evleri barklan üstüne yıkılırken, işverenler işçileri çalışmaya zorladı, gelmeyenleri işten atmakla tehdit etti. Tazminatsız atacaklarını ilan ettiler. Uno’da yaşanan durum farklı değil. Burada daha iyi bir ücret, insanca çalışma koşulları, sendika seçme hakkını kullandığı için 11 işçi arkadaşımız iş yasasının 25/2 fıkrasına göre ve kod 46’dan işten çıkarıldılar. Yani işçiler yüz kızartıcı suç işlemişler gibi gösterilerek işten atıldılar. İşverenler bu kadar ahlaksız ve utanmazca yasaları çiğneyerek işçileri işten atıyorlar. İşten atılan arkadaşlarımıza burada, soruyorum yıllardır emek veren arkadaşlarımız bir gecede nasıl yüz kızartıcı bir şey yaptılar da bunlara kod 46 uyguladınız. Şunu iyi biliyoruz, yaptığınız bu hukuksuzluğunuzun hesabını vereceksiniz. Yapılan bu hukuksuzluk yanınıza kalmayacak. Tüm yasal haklarımızı, meşru haklarımız kullanarak mücadelemizi sürdüreceğiz. İşyerinde işçilere baskıyı bırakın. Sendikamızla sorunları oturup konuşalım ve sorunları masada çözelim. Atılan işçileri geri alın. İşyerinde baskı, mobbing uygulamalarına son verin. İşçilerin sendika seçme hakkına saygı gösterin. İşyerinde işçileri kölece çalışma koşullarına mahkum eden sözleşmeye imza atan sendikacılara bir çift sözümüz var. Artık düşün işçilerin sırtından. Yatığımız kaçıncı ihanet ve satış sözleşmesi. Eğer işçinin iradesine saygınız varsa, bırakın işçiler istediği sendikaya ye olsunlar. Patronların yanında değil, işçilerin yanında olun. Bir kez daha belirtmek isterim ki mücadelemiz devam edecektir, Uno işçisi yalnız kalmayacaktır” diyerek açıklamasını sonlandırdı.
Arda KIR