Geçmişi 17. yüzyıla dayanan ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan Edirne Kırmızısı, uzun süren çalışmalarla yeniden üretildi.
Edirne Kırmızısının Tarihi
Avrupa’ya casusluk yoluyla aktarılan ve formülü kaybolan bu Edirne kırmızısı, Trakya Üniversitesi tarafından gün yüzüne çıkarıldı. Rengin üretiminde kullanılan Rubia tinctorum (kök boya) bitkisi, Edirne topraklarında yetiştirilerek başarılı bir şekilde hasat edildi.
Üçüncü Hasat yapıldı
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün Karaağaç'taki tıbbi aromatik ve boya bitkileri bahçesinde, Edirne Kırmızısı’nın üretiminde kullanılan kök boya bitkisinin üçüncü kez hasadı gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında, kazanlarda kaynatılan kök bitkisi ile kumaş ve iplikler boyandı. Edirne Kırmızısı ile boyanan iplik ve kumaşlar katılımcılar tarafından büyük bir hayranlıkla izlendi.
Casuslukla Avrupa’ya Taşınan Renk
Edirne Vali Yardımcısı Turgut Subaşı, Edirne Kırmızısı’nın tarihte uğruna casusluklar yapıldığını ve insanların formülü elde etmek için kaçırıldığını belirtti. Subaşı, son yıllarda yapılan pilot çalışmalarla birlikte bu rengin yeniden gün yüzüne çıkarıldığını ve bu başarıyla sanayi, tarım ve endüstri gibi birçok sektöre katkı sağlayacağını ifade etti.
Trakya Üniversitesi'nin Öncü Çalışmaları
Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, 2017 yılından bu yana Edirne Kırmızısı’nı şehrin kültürüne kazandırmak için yürütülen çalışmalara dikkat çekti. Ayrıca, Edirne Kırmızısı ve Edirne Gülü Uygulama Araştırma Merkezi kurulması için yapılan başvurunun YÖK tarafından kabul edilmesinin de sevindirici olduğunu dile getirdi.
Edirne Kırmızısı’nın Geleceği
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, tıbbi aromatik ve boya bitkileri alanında çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, Edirne Kırmızısı’nın elde edildiği Rubia tinctorum bitkisinin önemine değindi. Bu doğal boyanın Osmanlı mirası olduğunu vurgulayan Tülek, bu alanda yapılan çalışmalarla üreticilere teknik destek sağladıklarını ifade etti.