Taşhelvası köyünde arkadaşlarıyla birlikte arazide ilerleyen Eyüp Dal, yerde 2 santimetre uzunluğunda küçük bir hayvan gördü. Dal, bu anları cep telefonu kamerasıyla kaydetti ve yaptığı araştırma sonucunda bu hayvanın Etrüsk cüce faresi olduğunu öğrendi. Bu bilgiyi edinen Dal, hayvanı doğaya geri bıraktı.
Bilimsel Açıklamalar
Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Laboratuvar Hayvanları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alaettin Kaya, bu türün ekolojik açıdan önemli olduğunu vurguladı. Kaya, Etrüsk cüce faresinin kalp atışlarının bin 500'lere kadar çıkabildiğini ve genelde tarım arazilerinde, bahçelerde, ormanlık alanlarda yaşadığını belirtti.
Prof. Dr. Kaya, 'Görüntülerdeki hayvan, cüce sivri fare (Suncus etruscus) dediğimiz bir memeli türüdür. Hatta memeli hayvanlar içerisinde en küçük tür olarak biliniyor. Bu hayvanın ağırlığı 2-3 gram, uzunluğu ise kuyruğuyla birlikte en fazla 2 santimetredir. Suncus etruscusun arazide gözle görülmesi çok zor. Yaygın bir tür. Ama göz önünde çok durmazlar. Ekolojik anlamda çok önemli bir tür. Sebebi ise hayvanın çok küçük olmasına rağmen metabolizması çok güçlü. Kalp atışları 1500'leri bulabiliyor'dedi.
Ekolojik Rolü ve Özellikleri
Küçük boyutuna rağmen Etrüsk cüce faresinin oldukça avcı olduğunu söyleyen Kaya, bu türün bölgenin ekolojik dengesinin korunmasında önemli bir rol oynadığını belirtti. Kaya, 'Suncus etruscus, çok sık besin tüketiyor. Neredeyse kendi ağırlığının bir buçuk, iki katı kadar besin tüketiyor. Besin almadığı takdirde bir gün içerisinde de ölebilen bir tür. Bu hayvanlar böcekçil bir tür. Kirpi ve köstebeklerle akraba olan bir tür. Çoğunlukla küçük omurgasız hayvanlar, bazı böceklerin larvalarıyla, böceklerle besin ihtiyacını karşılıyor. Hatta bazen kendi boyunda çekirgelerle de beslenebiliyor. Böcek popülasyonu üzerinde etkin bir türdür' dedi.
İnsanlara Yaklaşmayı Sevmez
Prof. Dr. Kaya, bu hayvanın böcekçil olduğunu ve çene yapısının çok güçlü olduğunu belirtti: 'Çok küçük olmasına rağmen ısırık gücü çok fazla. Bir böceğin dış kabuğunu bir ısırıkla kırabilecek çene gücüne sahip' dedi. Kaya, türün insanlar tarafından fark edilmediğini ve farelerle karıştırıldığını ancak ekolojik dengenin korunmasında önemli bir rol oynadığını sözlerine ekledi.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde görüntülenen Etrüsk cüce faresi, ekosistemin önemli bir parçası olarak dikkat çekiyor. Bu küçük ama güçlü memeli türü, böcek popülasyonunu dengeleme ve ekolojik dengeyi koruma açısından büyük bir role sahip.