Dünya'dan 320 kilometre uzaklıktaki Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) mahsur kalan astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams, uzayın zorlu koşullarında hayatta kalmak için büyük bir mücadele veriyor.
Başlangıçta sadece 8 gün sürmesi planlanan uzay görevlerinin, Boeing Starliner uzay aracındaki helyum sızıntısı nedeniyle 8 ay daha uzatılacağı bildirildi. Bu beklenmedik durum, astronotları ciddi bir şekilde etkilemiş durumda.
Geri Dönüştürülmüş İdrar ve Hijyen Sorunları
İngiltere Uzay Ajansı'nın yedek ekibinin bir parçası olan İngiliz astronot Meganne Christian, ISS'de kalan Butch Wilmore (61) ve Suni Williams'ın (58) karşılaştığı zorluklar hakkında önemli bilgiler paylaştı. Christian, astronotların duş alamayacaklarını ve su tüketiminde geri dönüştürülmüş idrar kullanmak zorunda olduklarını belirtti. “Duş yok. Kendinizi yıkamanın yolları var. Temel olarak üzerinde biraz sabun olan bir tür ıslak havlu kullanıyorsunuz” diyen Christian, astronotların hijyen koşullarının oldukça sınırlı olduğunu vurguladı.
Radyasyon Tehlikesi Mevcut
Uzayda uzun süre kalmanın beraberinde getirdiği bir diğer büyük zorluk ise radyasyon. ISS'de kalan astronotlar, Dünya'nın atmosferinin koruyucu etkisinden yoksun bir şekilde sürekli olarak radyasyona maruz kalıyorlar. Bu durum, astronotların sağlığı üzerinde ciddi riskler oluşturuyor. Ayrıca, kıyafetlerini haftada sadece bir kez değiştirebilen astronotlar, sınırlı kaynaklarla uzun süre boyunca idare etmek zorunda kalıyorlar.
Acil Kurtarma Umudu Az
Christian, izole bir araştırma laboratuvarında mahsur kalmanın ne kadar zor olduğunu vurgulayarak, "Henüz Dünya'nın atmosferini terk etmemiş olsam da, bu tür bir izolasyonun ve acil kurtarma umudunun ne kadar az olduğunu anlamak zor değil" dedi. Şubat 2025'e kadar Dünya'ya geri dönemeyebilecek olan Butch Wilmore ve Suni Williams, uzayın bu zorlu koşullarında hayatta kalmaya çalışıyorlar.