Aksu’daki Yaralar Sarılmaya Başladı Aksu’daki Yaralar Sarılmaya Başladı

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 16 Temmuz 2024 Salı günü saat 14.00’te gerçekleşecek toplantısında Antalya’nın Döşemealtı ilçesi Nebiler Mahallesi’ndeki enerji nakil hattı bandındaki bir parselin, park alanından konut alanına çevrilmesi görüşülecek. Gündemin 38. maddesindeki plan teklifine ilişkin 3 Temmuz 2024 tarihli İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporunda 'Döşemealtı Belediyesi sınırları içerisinde yer alan; Nebiler Mahallesi 9792 ada 15 parselin park alanından konut alanına dönüştürülmesine ilişkin hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım imar Planı Değişikliği Komisyonumuzca incelenmiş, uygun olduğu görüşüne varılmıştır' denilirken, uzmanlar kararı ‘cinayet’ olarak nitelendiriyor.

Döşemealtı'nda tehlikeli tadilat!

NAZIM YOK UYGULAMA VAR

Hazırlanan plan teklifi raporunda söz konusu parselin yürürlükteki 1/1000 ölçekli uygulama imar planında konut alanı olarak planlı iken 1/5000 ölçekli nazım imar planında enerji nakil hattı koruma bandı nedeni ile park alanı olarak planlandığı ifade edilirken, uygulama imar planı kararına göre 1/5000 ölçekli nazım imar planında da konut alanı olarak planlanması istenildi.

Döşemealtı'nda tehlikeli tadilat!

SAĞLIK AÇISINDAN RİSKLİ

Öneri plan değişikliğinde tadilata ilişkin Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) 19. Bölge Müdürlüğü’nden 5 Eylül 2023 tarih ve 2023975 sayılı yazı alındığına da vurgu yapıldı. Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Antalya Şubesi Yönetim Kurulu adına Akdeniz Gerçek’e konuşan Şube Başkanı Funda Yörük, 'Enerji nakil hatlarının altındaki alanların yapılaşmaya açılması hem planlama hem de sağlık açısından çeşitli riskler ve sakıncalar taşımaktadır' diyerek önemli bir noktaya dikkat çekti.

Döşemealtı'nda tehlikeli tadilat!

SAĞLIKLI VE GÜVENLİ ÇEVRE İÇİN DİKKAT

Nakil hatlarında yapı yasağının delinmesinin sakıncalarına değinen ŞPO Antalya Şube Başkanı Yörük, “İmar planlarında enerji nakil hatlarının etrafında belirli bir güvenlik koridoru oluşturulmalıdır. Bu koridor, hatların yaydığı elektromanyetik alanların ve potansiyel fiziksel tehlikelerin etkilerini minimize etmekte ve bu koridorun genişliği, hattın taşıdığı voltaj seviyesine göre belirlenmektedir. İmar planlarında enerji nakil hattı altında sağlıklı ve güvenli bir çevre için oluşturulan güvenlik koridorları; yapı yasaklı alan, yeşil alan, tarım alanı, ulaşım güzergahları şeklinde gösterilmelidir. Enerji nakil hatlarının altındaki alanların yapılaşmaya açılması hem planlama hem de sağlık açısından çeşitli riskler ve sakıncalar taşımaktadır” dedi.

YASAL VE CEZAİ YAPTIRIMLARI VAR

Başkan Yörük, 'Enerji nakil hatlarının altında bulunan yapılar, belirtilen riskler sebebiyle emlak değerinde düşüş yaşayacaklardır. Bu alanlarda yasal düzenleyiciler devreye girerek, ülkemizde enerji nakil hatlarının altındaki yapılaşmalar için belirli yasal düzenlemelerle kısıtlamaların net ve kesin bir şekilde olması gerekmektedir. Birçok ülkede enerji nakil hatlarının altı yapı yasaklı alan olarak gösterilmekte ve ciddi yasal ve cezai yaptırımları bulunmaktadır' dedi.

Muhabir: Nizamettin Özmen