Vatandaşlar tarafından yaz aylarında sıklıkla tüketilen dondurma, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından güncellenen TS 4265 standardı ile yeni kalite kriterlerine kavuştu. TSE'nin açıklamasına göre, dondurmanın içindeki meyve oranları yeniden düzenlendi. Normal meyve oranı en az yüzde 15, tropik ve asitli meyvelerin oranı yüzde 10, sert kabuklu meyvelerin ise yüzde 5 olarak belirlendi. Dondurmanın kendine has renk, koku ve tatta olması gerektiği vurgulanırken, hacim genişlemesi yüzde 100 ile sınırlandırıldı.
Yeni düzenlemeler, tüketicilerin dondurma kalitesine duyduğu güveni artırmayı amaçlıyor. TSE, yapılan değişikliklerle tüketici memnuniyetini garanti altına almayı hedefliyor. Dondurmanın doğal bileşenleri ve lezzeti korunurken, standartlara uygun üretim süreçlerinin de sağlanması planlanıyor.
Ambalajlama ve Muhafaza Koşulları Nasıl Olacak?
Dondurmanın ambalajlama ve muhafaza koşulları da güncellenen standartlar arasında yer alıyor. TSE'nin belirlediği kriterlere göre, dondurmanın ambalajı ürünün özelliğini bozmayacak şekilde tasarlanmalı ve mevzuata uygun olmalıdır. Ambalaj üzerinde firmanın bilgileri, standart numarası ve son tüketim tarihi gibi bilgilerin bulunması zorunludur. Ayrıca, dondurmanın eksi 18 derecede saklanması gerektiği hatırlatıldı.
Meyve Oranlarında Değişiklik Yapıldı
Dondurmanın içindeki meyve oranları yeniden düzenlenerek tüketiciye daha kaliteli ürün sunulması hedefleniyor. Normal meyve oranı en az yüzde 15, tropik ve asitli meyveler yüzde 10, sert kabuklu meyveler ise yüzde 5 olarak belirlendi. Kakao ve vanilya gibi diğer bileşenlerin oranlarına ise herhangi bir sınırlama getirilmedi.