DİLAN ANDIÇ

Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde özel bir hastanede görev yapan doktor Esadullah Beğoğlu hasta yakınlarının saldırısına uğrayarak ağır yaralanmıştı. Doktorun 20 kişi tarafından darp edilmesine ve sağlıkta gerekli önlemlerin olmamasına ilişkin konuşan Antalya Tabip Odası Başkanı Profesör Doktor Taha Karaman "Taburcu olduktan sonra İsviçre’ye gideceğini söylemiş. Sağlıkta şiddet olayı gerçekten çok can yakıcı bir problem. Ve artık insanlar saygı beklemiyor ama saygısızlık da beklemiyor. Hekim olarak ki bu düşüncem benim eskiden beri vardı. Ben 40 sene önce mecburi hizmet yaptım. Bu tarz doktora şiddet yine vardı ama o zaman çok prim verilmiyordu bu saygısızlık olayına. Ben saygı beklemiyorum ama saygısızlık da beklemiyorum" şeklinde tepki gösterdi.

taha karaman-2

SOKAK RÖPORTAJINDA BİLE HEDEF ALINMIŞTI

Sağlıkta şiddetin caydırıcı ve ağır cezalarının olmamasının bu tarz şiddet olaylarının önünü açtığını belirten Taha Karaman “Maalesef yönetim bu konuda çok doğal yaklaşıyor olaya. Duymazdan geliyor. Hatta ve hatta sokak röportajında bir kadın çıkıp “Artık biz doktorları dövebiliyoruz’ demişti. Ona da zor bela soruşturma açtılar. Bunun adı cevapsızlık. Bu kadar şiddete karşı duyarsız olmak, bence bunu arttıran bir faktör. Ama buradaki asıl faktör Sağlıkta Dönüşüm Programı. Tüm ülkelerde uygulanmaya çalışılan bir program bu. Bu dünya dalgasının uygulama içerisinde olan tüm ülkeler çalışıyor. Aslında bizim çok büyük bir hararetle savundukları bir şey bu” dedi. Sağlıkta şiddettin önüne geçilememesine yönelik konuşan Taha Karaman “Bu bir anlamda sağlığı meta haline getiren bir sistem. Sağlığı meta haline gelmesi şu anlama geliyor. Hasta hekim ilişkisi yok. Müşteri ilişkisi var doktorla. Müşteri memnuniyeti ön plana geliyor bu durumda. Yani hastanın tedavisi, müşterinin memnuniyeti. O da biraz memnun olmaması ortalık karıştıran bir faktör haline geliyor” dedi.

“SAYGI BEKLEMEYİN”

Taha Karaman “Bugün Sağlık Bakanlığı çok hasta baktırmak için uğraşıyorsa ve koruyucu sağlık hizmetleri ikinci plana atılmış vaziyetteyse; bu sadece hasta bakıyor anlamına geliyor. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki doktorlar 5 dakikada bir hasta bakmak durumunda. Eğer hekim 5 dakikada bir hasta bakarsa hatası çok sık olur. Hekim hatasının oluştuğu, bir de müşterinin memnuniyeti yetersiz olduğu durumda müşteri olarak baktığın zaman alın size şiddet olayı. Sanki sağlık sistemi sorumlusu hekimlermiş gibi, sağlıkçılarmış gibi her şey doktora yönelir, sağlıkçılara yönelir. Şu andaki sistemin çok güzel devam ettiriyorlar. Ama dediğim gibi eğitimlerde saygı beklemeyi bırakın; saygısızlık da bekleyin, terbiyesizlik de bekleyin. Şu anki durum bu” dedi.

“İMKAN YARATAN GİDİYOR”

Şiddete maruz kalan hekimlerin yurt dışına göç etmesine yönelik konuşan Taha Karaman, “Hekimi artık tutamıyoruz. İmkanı yaratan çekip gidiyor” diyerek sağlık alanında gitgide kan kaybettiğimizi vurguladı. 2022 yılında 2 bin 685 doktorun yurt dışı imkanlarından yararlanmak için gitmesi hakkında yorumda bulunan Taha Karaman “Uzmanlaşmış insanlar çekip gidiyor. Bu daha iyi günlerimiz. Sağlık açısından bakmaya devam edelim. Tıp’ta kontenjan arttırdılar. Neredeyse her köye tıp fakültesi kuracaklar ellerinden gelse. Tıp öğrenci sayısı gitgide artıyor” dedi.