Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Asayiş Diyarbakır-Mardin Yangını Bilirkişi Raporu: Rapora göre yangın kopan elektrik tellerinden dolayı çıktı

Diyarbakır-Mardin Yangını Bilirkişi Raporu: Rapora göre yangın kopan elektrik tellerinden dolayı çıktı

Diyarbakır-Mardin sınırında başlayan ve 15 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangınla ilgili bilirkişi raporu hazırlandı. Rapora göre Sigortalı Yük Ayırıcı direğine, sigorta yerine iletken tel sarma yöntemi kullanıldığı ortaya çıktı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Diyarbakır-Mardin Yangını Bilirkişi Raporu: Rapora göre yangın kopan elektrik tellerinden dolayı çıktı
KAYNAK: Haber Merkezi

Diyarbakır-Mardin sınırında başlayan ve 15 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan yangınla ilgili bilirkişi raporu tamamlandı. Rapora göre, yangının çıkış nedeni kopan elektrik telleri.

Sigortalı Yük Ayırıcı direğine, sigorta yerine iletken tel sarıldığı ve bu telin koparak yerdeki otları tutuşturduğu belirtildi. Şiddetli rüzgarın etkisiyle yangın geniş bir alana yayıldı.

TMMOB’nin Tespiti: Elektrik Kaynaklı Yangın

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK) da yangının elektrik tellerinden kaynaklandığını tespit etti. TMMOB’nin raporunda, yangının anız yakımından değil, elektrik hatlarından kaynaklandığı vurgulandı.

Bilirkişi Heyetinin İncelemelerde Bulundu

Yangın sonrası başlatılan soruşturma kapsamında, elektrik, harita ve ziraat mühendislerinden oluşan üç kişilik bilirkişi heyeti bölgede incelemelerde bulundu. Hazırlanan raporda, Köksal Mahallesi’ndeki Sigortalı Yük Ayırıcı direğinde sigorta yerine iletken tel kullanıldığı ve bu telin koparak yangına neden olduğu belirtildi3.

Savcılık Daha Detaylı Rapor İstedi

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, bilirkişi raporunu yetersiz bularak daha detaylı bir rapor hazırlanmasını talep etti. Savcılık, olayla ilgili etkin bir soruşturma yürütülebilmesi için kapsamlı bir raporun gerekliliğini vurguladı.

5-6 Bin Hektarlık Bir Alan Etkilendi

TMMOB Diyarbakır İKK tarafından yapılan açıklamada, yangının tarımsal arazi, orman alanı ve mera sahaları dahil yaklaşık 5-6 bin hektarlık bir alanı etkilediği belirtildi. Hasat sezonunun bitmediği ve yangının anız yakımından kaynaklanmadığı tespit edildi. Ayrıca, yangından zarar gören mera sahalarında ve ormanlık alanlarda yoğun olarak otlakların yandığı, ağaçların büyük kısmının zarar gördüğü ve flora ile faunanın etkilendiği ifade edildi.

DEDAŞ’ın Müdahale Yapıldığı Belirtildi

Raporda, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş (DEDAŞ) ekiplerinin yangının çıktığı bölgeye müdahale ettiği ve elektrik hatlarıyla ilgili incelemeler sonucunda birtakım tespitler yapıldığı belirtildi.

Öte yandan, “Müdahale sonrası elektrik hatlarıyla ilgili yapılan incelemeler sonucunda birtakım tespitler yapılmıştır” denildi ve bunlar şöyle sıralandı:

  1. Yangının çıktığı yerin ekili olduğu, anızın olmadığı görülmüştür.
  2. İletim hatlarında birçok noktada eklerin ve liflenmelerin olduğu tespit edilmiştir.
  3. Direkteki OG (orta gerilim) sigortalarının yerinde olmadığı, bunun yerine iletkenlerle bypass edildiği ve bu bağlantıların gevşeklikten dolayı arka sebebiyet verebileceği tespiti yapılmıştır.
  4. Birçok direkte kırık izolatörlerin olduğu bu durumun atlamalara sebebiyet verebileceği teknik açıdan bir veridir.
  5. OG hatlarda ekili tarım alanlarında ağaç direkleri mevcudiyeti görüldü. Bu ağaç direklerinin kullanılması uygun görülmemektedir.
  6. Hatların geçtiği güzergahlarda direklerin etrafında yangına karşı bir önlem alınmadığı gözlemlenmiştir. (Direk diplerindeki otların mevcudiyeti vs.)
  7. Direk diplerinde süs betonu olmadığı, otların direk dibinde biçilmediği tespiti yapılmıştır.
  8. OG hatlarının dibindeki ağaçların atlamaya sebebiyet verebileceği gözlemlenmiştir.
  9. İzolatörlerdeki gevşek ve sıkı bağların tekniğine uygun yapılmadığı gözlemlenmiştir.
  10. Şebekelerin bakım onarımı yapılmadığı ve teknik işletme sorumluluğu hizmetlerinden yararlanılmadığı gözlemlenmiştir.
  11. Parafudr* olmayışı aşırı gerilimlerin oluşmasına dolayısıyla ark oluşumuna sebebiyet vermektedir. Hat başlarında hat sonlarında ve trafo girişlerinde mutlaka parafudr kullanılmalıdır.
    /li>

TMMOB Diyarbakır İKK Raporu’nun sonuç bölümünde, “Yapılan tespitler ışığında, yangın sebebinin anızlardan kaynaklı olmadığı, elektrik hat ve direklerinin bakımsız ve tehlikeli olduğu, iletim hatlarındaki bakımsızlık, direklerin etrafında yangına karşı önlemlerin alınmaması, aşırı gerilimden kaynaklı ark oluşum yoğunlukları, yine ayrıca ilgili kurumun hemen yangının çıktığı günün ertesinde direkleri değiştirme ve onarımının yapılması ile delilleri karartma gibi gözlemlerden kaynaklı, oluşan yangının elektrik hatlarından kaynaklı olabileceği tespitleri yapılmıştır” denildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Akseki'de Yarasa Operasyonu

Akseki'de Yarasa Operasyonu