Kızlan Mahallesi’nde İskele Kargı Koyu’nda, Kızlan Mahallesi’nde Uşaklılar Sitesi’nin doğusundaki 102 ada 3 parseldeki tarımsal amaçlı tarlada, Emecik Köyü’nün merkezindeki tarlalarda, Kızlan Mahallesi’nde, Mesudiye Mahallesi’nde taşınabilir küçük evlerin bulunduğu ve çevreye rahatsızlık verdiği iddia ediliyor.

CİMER’E ŞİKAYET ETTİLER

    Çevre halkı durumu CİMER’e şikayet etti. Cimer’e yazılan şikayette şu ifadeler yer alıyor: “Datça ilçesini hemen hemen her yıl ziyaret eden bir vatandaş olarak, aşağıdaki yazıyı ve fotoğrafı CİMER’e bildirme sorumluluğunu kendimde bir borç olarak gördüm.  Devlet büyüklerimizin bu soruna el atarak, ivedilikle sorunun çözülmesini sağlayacaklarından eminim. Saygılarımla.”

“HUKUKİ SORUNLARA SAHİP”

    “Maalesef günümüzde, kaçak yapılaşmada bir seçenek olarak ortaya çıkan ‘tiny house’ yani taşınabilir küçük evler imarı olmayan deniz kıyılarına turistik tesis kurmanın yoluna dönüşmüş.  Taşınabilir küçük evler, Muğla'nın güzel ilçesi Datça' da denetim eksiklikleri ve yasal boşluklar nedeniyle yeni sorunlar yaratmış görünüyor. Çünkü imar izni verilmeyen noktalarda da kullanılmaya başlanmış durumda. Datça yarımadası bilindiği üzere; tarihi ve doğal sit alanlarının çok olduğu ve imar planlarının az olduğu bakir bir ilçemizdir.  Taşınabilir küçük evler kiralanması hukuki olarak çeşitli sorunlara da sahiptir. Çünkü bunun için işletmelerin turizm belgesi alması zorunludur ve ruhsat sadece imarlı yerlere verilebilmektedir. Fakat Datça’da benim gördüğüm kadarıyla imarsız yerlerde bu işin ticareti yapılmakta ve görüldüğü kadarıyla da hiç bir izin alınmamaktadır.”

“ÇOK SAYIDA TİNY HOUSE VAR”

    “Sosyal medyada takip ettiğim kadarıyla; Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Burak Demirtaş şikayet olması halinde bu yapıları mühürlediklerini söylüyor. Bu işleme dayanak olarak da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın gönderdiği görüş yazısını kullandıklarını ifade ediyor: ‘Bakanlık yazısında ‘ısıtma, elektrik, su, kanalizasyon vb. altyapı hizmetlerinden faydalandırılmaları halinde yapı tanımı kapsamında değerlendirileceği ve yapı ruhsatına tabi olması gerektiği’ ifadesi kullanılıyor. Yazıda ayrıca herhangi bir inşa faaliyet veya altyapı hizmeti alma ihtiyacı yoksa, taşınabilir küçük evler plakalı ve ruhsatlı karavan sayılacağı, bu sebeple de yapı ruhsatına gerek olmadığı belirtiliyor. Belediye olarak 2022 yılı içinde 20 adet taşınabilir küçük evler tespit ettik, bunlardan 11 tanesi mühürlendi ve diğerleri de programımızda’ şeklinde açıklamaları var. Fakat şirin ilçemiz Datça'da çok sayıda taşınabilir küçük ev mevcut ve bunlar hakkında hiç bir işlem yapılmıyor gibi görünüyor ve bu durum da benim gibi duyarlı insanı son derece rahatsız etti.”

“İMARSIZ ALANLARA YERLEŞTİRİLİYOR”

    “Yine, sosyal medyadan takip ettiğim kadarıyla; Bozcaada Belediyesi taşınabilir küçük evlerin adaya geçişini yasaklamış. Aslında, benim düşünceme göre; taşınabilir küçük evler imarsız alanlara konulan gecekondular olduğu gün gibi aşikardır. Gerçekte taşınabilir küçük evler Q2 belgesi üzerine yapılan ve her sene TÜV e  muayeneye gitmesi gerekirken , arsaya konulduktan sonra trafikten de çekildiği için izinsiz kaçak yapıdan hiç bir farkı kalmıyor aslında. Datça Belediyesi sınırları içinde de böyle bir sıkı denetim yapılıyor gibi de görünmüyor. Çünkü bu araçların evsel atıklarını nasıl çözdükleri belli olmayıp, kanalizasyon probleminden dolayı çevre kirliliği yapabileceği de aşikardır. Sızdırmalı veya sızdırmasız gömülü tank bile kullanılsa bile, Datça gibi yer altı ve yer üstü su probleminin olduğu bir yerde Datça Belediyesinin bu konuda daha duyarlı davranarak gerekli kontrolleri mutlaka daha sıkı yapması gerekirken, sanki gerekli tedbir ve denetimleri yapmıyor gibi görünmektedir.  Gerçekte sızdırmalı foseptik yaptırılacak ise bahçenin bulunduğu arazi ” Lağım Mecrası İnşası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Alt Yönetmelik ” kapsamında değerlendirilmelidir. Yani çevresinde alıcı su ortamı olmaması gerekir. (Akarsu yatağı, su havzası gibi). Bunun dışında komşu parselin durumu, kendi parselinizde su kuyunuz var ise, fosseptiğin yeri , konutunuzun 4-5 mt uzağında yapılması gibi. Yani taşınabilir küçük evler un konulacağı  arazinin imar durumuna, alt yapısının olup olmadığına, kalıcı mı ya da belli bir süreliğine mi kullanılacak olması durumlarını değerlendirerek, ilgili Datça Belediyesinden de bilgi alarak sızdırmalı veya sızdırmasız foseptikten hangisini yaptıracaklarına karar vermelidirler. Eğer, sızdırmalı foseptik kullanılırsa; Sıvı atıkların taban ve duvardan sızdığı, katı atıkların taban yüzeyinde kaldığı sistem kullanılmış olur.”

Antalya ve Çevre İllerde Sıcaklıklar Yükseliyor Antalya ve Çevre İllerde Sıcaklıklar Yükseliyor

“DENETİM YAPILMALI”

    “Tiny House kullanacak kişi sayısına göre 1-3 m3 arası bir foseptik ihtiyacı olacağı, foseptik için uygun yeri belirledikten sonra kepçeyle kazısını yapıp altına tabliye betonu atılması gerektiği ve toprağın göçmemesi için çeperlerin de kaplanması gerekmektedir. Ancak ne kullanılırsa kullanılsın, sıvı atıkların birikmeyip toprağa akması sağlanmalıdır. İçinde sadece katı atıklar birikmelidir. Ayrıca toprak seviyesinden 40-50 cm aşağıda bitirilmelidir.  Bu teknik detayları açıklamamdaki amaç, tüm bu kanalizasyon detaylarına acaba Datça Belediyesi dikkat edip, yeterince denetleme yapmakta mıdır?  Kanımca bu denetimler yapılmazsa, Datça Belediyesi sınırları içerisindeki tüm topraklar belli bir süre sonra çevresel kirlilik tehdidi altında kalmış olacaklardır. Bu konuda ivedilikle incelemeler ve denetimler yapılmalı, bu bahse konu taşınabilir evler derhal bulunduğu yerlerden Datça Belediyesi maharetiyle kaldırılıp , bahse konu bu mahalleler derhal temizlenmelidir. Bu durum, Datça Yarımadası  ve Datçalılar için ivedilikle çözüme ulaştırılması gerekli bir sorundur.”

ARDA KIR 

Editör: TE Bilisim