Mersin Üniversitesi'nde (MEÜ) yürütülen bir araştırma, çocukların bazı yiyecekleri neden yemek istemediklerini anlamak ve kağıt, çamur yeme gibi rahatsızlıkların teşhis ve tedavisine katkıda bulunmak amacıyla yapılıyor.
MEÜ Tıp Fakültesi Anatomi Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Maria Veldhuizen liderliğindeki proje, yiyeceklerin beyindeki görsel algısını inceledi. Bu proje, Türkiye'de bu konuda yapılan ilk çalışma olma özelliği taşıyor. Projenin danışmanlığını ise Bilkent Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Burcu Ayşen Ürgen yapmaktadır. Ayrıca, proje kapsamında Bilkent Üniversitesi ve ODTÜ lisans üstü öğrencileri de görev aldı.
Araştırmanın Amaçları ve Beklenen Sonuçlar
Dr. Veldhuizen, projenin iki yıl süreceğini belirtmiş ve elde edilecek sonuçların, yiyeceklerin görüntüsü ile yeme isteği arasındaki ilişkiyi açığa çıkaracağını vurguladı. Bu bulguların çocuklarda yememe isteğini anlamaya ve sağlıklı yiyecekleri onlar için daha çekici hale getirmeye nasıl katkı sağlayabileceğini de ekledi. Ayrıca, projenin kağıt, çamur yeme gibi alışılmadık rahatsızlıkların teşhis ve tedavisine de yardımcı olabileceğini belirtti.
Dr. Veldhuizen, projenin odak noktasının ilk olarak tat ve koku algısında olduğunu, ancak şimdi görsel algıya yoğunlaştıklarını açıkladı. Yiyeceklerin nasıl algılandığına dair insanların beyin tepkilerini gözlemlemek için aşırı gerçekçi pasta videoları kullanacaklarını belirtti.
Beyin Tepkileri ve Görsel İnceleme
Veldhuizen, insan beyninde görsel incelemeleri gerçekleştirmek için özelleşmiş bölgeler olduğunu ve bu bölgelerin farklı nesne kategorilerini algılamak için nasıl işlev gördüğünü açıkladı. Özellikle, aşırı gerçekçi pasta videoları kullanarak insanların neden bazı yiyecekleri kabul etmediklerini anlamaya çalışacaklarını ifade etti.