Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 20'nci Olağanüstü Kurultayı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açılış konuşmasıyla başladı. 

 

 

Divan Başkanı Gökhan Zeybek Seçildi

Kurultayda, Divan Başkanlığı’na Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek oy birliğiyle seçildi. Divan Başkanı olarak açılış konuşmasını yapan Gökan Zeybek, CHP’nin 47 yıl sonra seçimlerde Türkiye’nin birinci partisi olarak seçildiğini hatırlatarak, “Büyük bir sorumluluk ile iktidarımızı hedefleyerek yolumuza devam ediyoruz” dedi. Zeybek, kurultayda pek çok konunun görüşüleceğini ve CHP’yi elbirliğiyle iktidara taşıyacaklarını ifade etti.

Kurul Üyeleri seçildi

CHP 20'nci Olağanüstü Kurultay Başkanlığı’na Kurul Üyelikleri için Başkan Yardımcısı olarak Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ve PM Üyesi Saniye Barut, yazman olarak ise İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, Uşak İl Başkanı Sevinç Yazgan, Kastamonu İl Başkanı Dilek İlke Karabacak, Giresun İl Başkanı Gökhan Şenyürek, Kırıkkale İl Başkanı Onur Yüksek Bozdağ, Kars İl Başkanı Onur Uludaşdemir oybirliğiyle seçildi.

Protokolde kimler var?

Kurultaya, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i, salona gelişinde Ankara İl Başkanı Ümit Erkol ve Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner karşıladı. Özel, kurultay salonuna eski genel başkanlar Altan Öymen, Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın ile birlikte geldi. CHP’nin 7’nci Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise kurultaya katılmadı. Kılıçdaroğlu’nun yerine, protokolde eski genel başkanlardan Altan Öymen yer aldı.

hangi Belediye Başkanları Katıldı?

Kurultaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da katıldı.

Erdoğan'dan Bahçeli'ye Destek: Cumhur İttifakı'ndan Tarihi Fırsat Penceresi Erdoğan'dan Bahçeli'ye Destek: Cumhur İttifakı'ndan Tarihi Fırsat Penceresi

Kurultay Şarkısı

Kurultay için bestelenen şarkıda, "CHP birleştirir herkesi, ikinci yüzyılda daha gürdür sesi" sözleri yer aldı.

CHP tüzüğünde NELER DEĞİŞTİRİLECEK?

CHP'nin tüzüğünde yapılacak değişikliklerle milletvekili ve belediye başkanları için dönem sınırı getirilecek. Kadın ve gençlik kotalarında da yeni düzenlemelere gidilecek.

Milletvekili ve Belediye Başkanları İçin Üç Dönem Sınırı

CHP tüzüğünde yapılacak değişikliklerle, milletvekilleri ve belediye başkanları için üç dönem sınırı getirilmesi planlanıyor. Bu düzenlemeye göre, dönem sınırı Meclis’te 27. Dönem itibariyle başlamış kabul edilecek. Bu uygulama, hem milletvekillerinin hem de belediye başkanlarının görev sürelerini sınırlayarak, siyasi yeniliklerin ve değişimlerin önünü açmayı amaçlıyor.

Belediye Başkanları İçin Ön Seçim Kotaları

Belediye başkanları için de benzer bir düzenleme yapılacak. Ön seçim yapılması durumunda, il kotası yüzde 15’e kadar artırılacak. Hakim gözetiminde yapılan ön seçimlerde ise bu oran yüzde 5 olarak belirlenecek. Bu değişiklikler, belediye başkanlarının seçilme sürecinde daha şeffaf ve adil bir yöntem getirmeyi hedefliyor.

Kadın ve Gençlik Kotalarında Yenilikler

Tüzük değişikliği kapsamında kadın kotası yüzde 35 olarak belirlenecek. Ayrıca gençlik kotası da iki ayrı yaş grubuna ayrılacak. 18-25 yaş grubuna yönelik gençlik kotası yüzde 10, 25-40 yaş grubuna yönelik ise ilk olağan kurultayda yüzde 15 olarak belirlenmiş durumda. 
 

Kaynak: Haber Merkezi