Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Çamlıova Mahallesi'nde 2022 yılında sedir ormanlarında mermer ocağı açılması için ruhsat verilmiş bölge halkı ve çevreciler, projeye karşı harekete geçerek ÇED sürecini durdurmuştu. Şirket ise projede değişiklik yaparak yeniden ÇED için başvuruda bulunmuştu. Bugün Çamlıova'da tarihi bir gün yaşandı.
Köylüler ÇED Toplantısına Katılmadı
Çamlıova'da yapılmak istenen mermer ocağının önlenmesi için yöre halkı mücadelesini sürdürürken, bugün ÇED toplantısı için Çamlıova Mahallesi Eski Okulu'nda bir araya gelindi. Vatandaşlar Kaş Çevre ve Kültür Derneği'nin daveti üzerine ÇED toplantısının gerçekleştirileceği yerde, büyük bir katılımla toplandı ve ÇED toplantısı yapılamadı.
Çamlıova için Tek Yürek Oldular
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yetkililer, Kaş'tan farklı mahallelerden halk, Kaş Meclisi üyeleri, parti temsilcileri ve Çamlıova halkı toplantının yapılacağı yere geldi. Kaş'tan, Kalkan'dan gelen vatandaşların da olduğu 200-250 kişi Çamlıova'ya mermer ocağı istemediklerini, toplantıya katılmayacaklarını açıkladı. Çamlıova Muhtarı, STK temsilcileri ve Kaş Meclisi üyeleri söz aldı ve bu verimli orman arazisinin kesilmesine göz yummayacaklarını söyleyerek toplantıya katılmadı.
Karşılıklı Tutanaklar Tutuldu
Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gelenler, 'Halk bilgilenmek istememiştir, davet edilmiştir ama bilgi almak istememiştir' diye tutanak tuttu. Çamlıova savunucuları da kendi tutanaklarını tuttu.
Antalya İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne Başvuracaklar
Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy, Antalya İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne üst yazıyla birlikte ellerindeki evrakları göndereceklerini bildirdi. Akoy, 'Buna istinaden büyük ihtimalle Çevre ve Şehircilik, kurumlardan görüş isteyecektir. 2022'de Orman Genel Müdürlüğü nasıl bu alanlara olumsuz görüş bildirdiyse, yine olumsuz görüş bildireceğini düşünüyoruz ve bu ÇED'in geçmeyeceğini biliyoruz. Çünkü halk bir bütün halinde bunu istemedikten sonra geçmiyor bu işler. Geçmeyeceğini biliyoruz.' dedi.
Başkan Akoy: Çamlıovalılar İstemiyor, Bu ÇED Raporu Geçmeyecek
Başkan Akoy, bugünkü ÇED toplantısı sürecini şu şekilde anlattı: 'ÇED toplantısı yapılamadı. Yapılamadı derken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan geldiler, köylü toplandı. Kaş'tan farklı farklı noktalardan, mahallelerden gelen halk toplandı. Kaş Meclisi, partiler üstü bir şekilde Meclis Üyeleri ile oradaydı. Neredeyse tüm partilerden temsilciler de oradaydı. Ama en önemlisi Çamlıova halkı oradaydı. Kaş'tan, Kalkan'dan gelen vatandaşlar da sahip çıktılar. Yaklaşık 200-250 kişi bu mermer ocağını istemediklerini, toplantıya katılmayacağını söyledi.
Muhtar söz aldı ve STK temsilcileri söz aldı, Meclis Üyeleri söz aldı. Hepsi bir ağızdan bu ormanlık arazinin, verimli orman arazisinin kesilmesine göz yummayacaklarını söylediler ve toplantıya katılmadılar. Buna istinaden içeride Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gelenler tutanak tuttular. Tutanakta; 'Halk bilgilenmek istememiştir, davet edilmiştir ama bilgi almak istememiştir' diye tutanak tuttular. Biz de kendi tutanaklarımızı tuttuk bunun altına da yaklaşık 200-250 kişi imza attı. Şimdi biz Antalya İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne üst yazıyla birlikte elimizdeki evrakları göndereceğiz. Buna istinaden büyük ihtimalle Çevre ve Şehircilik, kurumlardan görüş isteyecektir. 2022'de Orman Genel Müdürlüğü nasıl bu alanlara olumsuz görüş bildirdiyse, yine olumsuz görüş bildireceğini düşünüyoruz ve bu ÇED'in geçmeyeceğini biliyoruz. Çünkü halk bir bütün halinde bunu istemedikten sonra geçmiyor bu işler. Geçmeyeceğini biliyoruz.'
Çamlıova Muhtarı: Köylü ÇET toplantısına katılmayarak kararlılığını gösterdi
Akdeniz Gerçek Gazetesi'ne konuşan Çamlıova Muhtarı Mehmet Toplu, bugün yaşananları ve süreci değerlendirerek, 'Bir çevre mücadelesi verdik. Burada içme suyu kaynağımız var, asırlık sedirlerimiz var. Bunların hepsi bir dünya mirası bu miraslara dokunulmaması gerekiyor. Burada kesinlikle böyle bir yatırım istemiyoruz. Hem çevreye zararlı, hem de dünyanın doğal ve kültürel mirasına büyük bir darbe. Köylü ÇET toplantısına katılmayarak kararlılığını gösterdi. Bizde bu tavrın devamında aynı şekilde olacağını biliyoruz. Umarım tekrardan yeni bir teklifle gelmezler.' dedi.
Ne Olmuştu?
Türkiye’nin doğal yayılış gösteren önemli sedir ormanlarının bulunduğu Çamlıova Mahallesi’ndeki yaklaşık 100 hektarlık orman arazisinde, 2022 yılında Nota Çevre Proje Danışmanlık Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.’ye mermer ocağı ruhsatı verilmişti. Orman Bölge Müdürlüğü, sedir, ardıç ve çam ormanlarıyla kaplı olan arazinin verimli orman olması nedeniyle olumsuz görüş bildirince ÇED süreci durdurulmuştu.
ÇED Süreci Yeniden Başlatıldı
Ancak şirket, sedir ormanında mermer ocağı açma ısrarından vazgeçmeyerek proje alanında değişikliğe gitti ve yeniden ÇED başvurusu yaptı. Bu durum, Çamlıova Mahallesi sakinlerini ve çevrecileri yeniden harekete geçirdi.
Mermer Ocağı ve Kırma Eleme Tesisinin Çamlıova'ya Etkileri Neler?
Mermer Ocağı ve Kırma Eleme Tesisinin Çamlıova'ya etkileri şöyle sıralanıyor:
'Orman Tahribatı: Ruhsat verilen arazinin tamamı, Çamlıova'nın sedir, ardıç ve kızılçamdan oluşan verimli ormanlarından oluşuyor ve sedir tohum meşceresi yani tohum kaynağı alanına sınır teşkil ediyor. Tesisler kurulursa, 1000 dönümlük verimli orman alanı tamamıyla tahrip olacak.
Su Kaynaklarına Zarar: Tesiste yapılacak olan patlatmalar, doğal dengeyi bozarak yeraltı su yollarının değişmesine sebep olacak ve köyün yaşam kaynağı olan su kaynaklarına zarar verecek. Bu durum, Çamlıova’nın komşu Mahallesi olan İkizce’de yaşanmış, İkizce’de kurulan taş ocağı sonrası yapılan patlatmalardan ötürü bölgenin önemli su kaynaklarından Belmuar kaynak suyu zarar gördü.
Çevresel ve Ekonomik Zararlar: Tesislerden çıkan toz, bitki yapraklarını kaplayarak solunumu ve fotosentezi, çiçeklenme döneminde döllenmeyi önleyecek, geçimini ormancılık, tarım ve hayvancılıkla sürdüren Çamlıova Mahallelisini ekonomik olarak kayba uğratacak. Aynı zamanda tozlanma etkisiyle mahalle halkı üzerinde sağlık sorunlarına da sebebiyet verecek.
Yaban Hayatına Zarar: Çamlıova’nın özel florası yanında faunası yani yaban hayatı da zarar görecek. Büyük özenle korunması gereken, biyolojik çeşitlilik ve yaban hayatı açısından zengin bir orman ekosistemini kaybedecek.'