Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Şerif Gören, geçirdiği talihsiz kaza sonrası yaşam savaşını kaybetti. Evinde düşerek başını çarpan ve ağır yaralanan Gören, entübe edilerek yoğun bakıma alınmıştı. Ancak sağlık durumu ciddiyetini koruyan yönetmenden acı haber geldi. Şerif Gören, 80 yaşında yaşamını yitirdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Açıklama
Kültür ve Turizm Bakanlığı sosyal medya hesabından taziyelerini iletti. Kültür ve Turizm Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Türk sinemasına unutulmaz eserler kazandıran, usta yönetmen Şerif Gören’in vefatını derin bir üzüntüyle öğrendik. Sanat dünyamızda bıraktığı eşsiz iz ve emekleri daima hatırlanacaktır. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sinema camiamıza başsağlığı diliyoruz.” dedi
Şerif Gören Kimdir?
Şerif Gören, 14 Ekim 1944’te Yunanistan’ın İskeçe şehrinde doğdu. 1956 yılında kazandığı bursla Türkiye’ye gelen Gören, İstanbul Erkek Lisesi’nde eğitim gördü. Sinema kariyerine 1962 yılında Erman Film Stüdyosu’nda kurgucu olarak adım attı ve dönemin en hızlı kurgu anlayışını geliştiren isimlerden biri oldu.
Sinema Yolculuğunun Başlangıcı
1968 yılında Mehmet Aslan’ın yönettiği "Hakanların Savaşı" filminde yönetmen yardımcısı olarak ilk önemli deneyimini yaşadı. Kariyerine Remzi Jöntürk, Atıf Yılmaz, Yılmaz Güney ve Natuk Baytan gibi usta yönetmenlerle çalışarak devam etti. 1974 yılında, Yılmaz Güney’in tutuklanması üzerine "Endişe" filminin yönetmenliğini devralarak Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde "En İyi Yönetmen" ödülüne layık görüldü.
Yol Filmi ve Uluslararası Başarı
Şerif Gören’in uluslararası alandaki en büyük başarısı, Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı ve kendisinin yönettiği "Yol" filmiyle geldi. Film, 1982 yılında Cannes Film Festivali’nde "Altın Palmiye" ödülüne layık görüldü.
Toplumsal Gerçekçiliğin Ustası
Gören’in filmleri, kent yaşamı, insan-doğa ilişkisi ve toplumsal gerçekçilik gibi derin konuları işledi. "Yılanların Öcü," "Derman," "Umut" ve "Katırcılar" gibi unutulmaz yapımları, sinema tarihinde iz bıraktı.