Burdur'un Bahçelievler Mahallesi'nde bulunan Burdur Öğretmenevi bahçesinde peyzaj düzenlemesi yapılırken kanalizasyon için kanal açan işçiler insan kemikleri bulmuştu. İhbar üzerine öğretmenevine gelen polis ekipleri bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı ve olay yeri inceleme ekipleri alanda çalışma başlattı.
Bölgenin eski bir mezarlık olabileceği şüphesi üzerinde duran ekiplerin, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü'ne durumu bildirmesi üzerine akademisyenler sahayı devraldı.
İnsan Kemikleri Rum Mezarlığından mı?
Bölgede gayrimüslim nüfusun tarihine dair uzun yıllardır araştırmalar yaptığını belirten Eski Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, "Burdur'da Rum ve Ermeniler mübadeleye kadar yaşamışlardı. Mezarlıklar konusunu araştırırken Rum mezarlığının tam yerini bilmiyordum ancak yaşlı kişilerden Tarım İl Müdürlüğü'nün kuzeybatı istikametinde olabileceğini duymuştum. Bugün öğretmenevi bahçesinde ortaya çıkan kemikler, buranın Rum mezarlığı olabileceği tezini güçlendiriyor" açıklamasını yaptı.
6 İnsana Ait Kemikler Bulundu
Sabah saatlerinde sahada çalışmalara başlayan akademisyen ekibi şimdiye kadar 6 bireye ait iskelet çıkardı. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Ahmet İhsan Aytek kemiklerle ilgili şunları söyledi:
"Dün öğretmenevi bahçesinde yapılan kazı esnasında bazı insan kemikleri tespit edilmişti. Bunun üzerine tabii adli makamlar olay yerine gelmişti. Daha sonra biz de devreye girdik durumları değerlendirmek için. Kemikler üzerinde yaptığımız ilk gözlemlere göre bunlar bir adli vakanın sonucu değil. Düzenli bir mezara gömülmüş bireyler olduğunu tespit ettik. Bugün de daha geniş bir ekiple geldik ve kazı çalışmasına başladık. Tamamen mezar olduğunu düşünüyoruz. Kemiklere baktığımızda bir antik dönem mezarı olmayacak kadar yeni ancak yeni bir vaka olamayacak kadar da eski olduğunu görüyoruz. Genel olarak yapılarına bakarsak tabi net bir şey söylemek mümkün değil ama 100-150 yıllık civarında bir kemik olduğunu söyleyebiliriz. Bu da tabi daha önceki dönemde yaşayan insanların mezarlık alanları olarak kullanabildiğini zaten biz sözlü olarak duyuyorduk. Bu da bunların en azından mezarlığın netliği yerine tespit etmek açısından önemli bir buluntu diyebiliriz. Burada biz çalışmalarımıza devam ediyoruz. Mevcut iskeletlerin hepsini çıkardıktan sonra MAKÜ laboratuvarlarına götürüp iskeletleri temizleyip yaş, cinsiyet ya da bireye ait bazı bilgileri elde edeceğiz ve daha sonra bunları da raporlandırıp ilgili birimlere teslim edeceğiz."