Burdur'un Ağlasun ilçesinde 3 asırdır ayakta duran Yeşilbaşköy değirmeni 5 ton mısır ve buğday öğütüyor.
Burdur'un Ağlasun ilçesine bağlı Yeşilbaşköy'de bulunan su değirmeni yaklaşık 3 asırdır çalışıyor. Taşınmaz Kültür Varlığı Listesi'ne alınan değirmende, kışın yağış etkisiyle akan suyun döndürdüğü değirmende 3 ay çalışma yapılabiliyor. 3 aylık süreçte tarihi değirmende ortalama 5 ton mısır ve buğday öğütebiliyor.
Ağlasun Kaymakamlığı ve Yeşilbaşköy Muhtarlığı tarafından ihale usulüyle işletmeye verilen değirmen, ihaleden elde edilen gelirle özelliğini kaybetmeden günümüze kadar geldi. Tarihi su değirmeninin işletmecisi Orhan Çiçek, getirilen hububatları ilkel yöntemlerle öğütüyor.
Değirmen 300 Yıllık
Orhan Çiçek değirmenle ilgili şunları söyledi:
"Su değirmenin 300 yıl önce kurulduğunu ama kimler tarafından kurulduğu bilinmemektedir. Muhtemelen köylüler tarafından kurulmuştur. Adı üstünde su değirmeni, mısırı öğütmek için su olması lazım. Dönme sebebi ve enerji kaynağı su. Yazın değirmen kapalı çünkü köylü suyu tarlasında kullanmakta. Bizim işimiz kış aylarında. Özellikle ocak, şubat ve mart ayları değirmenin en aktif olduğu zamanlardır. Yağmurlar ne zaman yağdı, değirmen o zaman açılır."
Günde 10 Teneke Hububat Öğütülüyor
Değirmende günde 10 teneke hububat öğütebildiğini aktaran çiçek, "Bir teneke yaklaşık 10 kilo gelir. Yavaş bir sistem. Bazen 24 saat çalıştığım gün oluyor. Bu 3 ay boyunca devam ediyor. Çoğu zaman değirmende yatıp kalkıyorum. Talep çok oluyor fakat sistem su ile alakalı olduğu için ağır ilerliyor. Halk mısır veya buğdayını bırakır. Adlarını ve telefon numaralarını çuvala yazar, unlar hazır olduğunda ararım, gelip alırlar. İşimi severek yapıyorum. Bu işi rahmetli babamdan öğrendim. O vefat edince ihaleye girip bu işi devam ettiriyorum. Daha doğrusu değirmeni yaşatmaya ve gelecek nesillere taşımaya gayret ediyorum. Değirmen yaz aylarında sadece gezip görmek için turizm amaçlı olarak da açıktır." dedi.