Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, "Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü" kapsamında yapılan toplantıda Burdur'un İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) hakkında açıklamalarda bulundu. Vali Bilgihan, İRAP'ın ilin afet risklerini değerlendiren, olası zararları en aza indirmeyi amaçlayan ve önceden alınacak önlemleri belirleyen bir plan olduğunu vurguladı.

İRAP Nedir?

Vali Tülay Baydar Bilgihan, İRAP ile ilgilili olarak şu açıklamaları yaptı: "İRAP, ilin afetselliğini ve afetlerin olası etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için afetler olmadan önce yapılacak çalışmaları eylemler biçiminde gösteren, sorumluları tanımlayan bir plandır. Kurum/kuruluş ve diğer ilgili tüm paydaşlarla üretilmesi gereken bir yol haritasıdır. İRAP, sadece bir kez hazırlanarak rapor haline getirilen bir belge olmamasının yanında, herhangi bir kurum ve kuruluşun değil, tüm ilin sahiplenmesi gereken önemli bir plandır."

Burdur'un Afetlere Karşı Hazırlıkları ne durumda?

Burdur'un afet risklerini değerlendirmek için çalıştaylar düzenlendiğini belirten Vali Bilgihan, bu süreçte Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ve diğer paydaşlarla birlikte yapılan çalışmalar sonucunda 86 eylemin belirlendiğini söyledi. Vali Tülay Baydar Bilgin, "Bu çerçevede İlimizdeki kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, özel sektör ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) yetkililerinin katılımıyla çalıştaylar yapılmış, İlimizde yaşanabilecek afetlerden kaynaklı zararları en aza indirmek için eylem planları ile sorumlu kurumlar belirlenmiştir. Hazırlanan Burdur İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kısa, orta ve uzun dönemde yapılacak eylemleri içermektedir. Burdur İl Afet Risk Azaltma planı ile ilgili olarak planda belirlenen eylemlerin sorumlu kurumlar tarafından yapılmasının denetlenmesi amacıyla, İrap İzleme ve Değerlendirme Komisyonu oluşturulmuştur. Gerçekleştirilen eylemlerin bilgilerinin işlenmesi için AFAD Başkanlığımız tarafından İrap İzleme ve Değerlendirme Sistemi kullanıma açılmıştır" dedi.

Mersin’de Kar ve Tipi 1 Çobanın Canını Aldı Mersin’de Kar ve Tipi 1 Çobanın Canını Aldı

"Yara Sarmak Yerine Yara Almamak Amaçlanıyor"

Burdur İl Afet Risk Planı çerçevesinde belirlenen kısa, orta ve uzun dönemde olmak üzere 86 eylemi bulunduğunu ifade eden Vali Bilgihan, şunları kaydetti: "Bu eylemleri gerçekleştirecek İlimiz genelinde 26 kurum ve kuruluş yer almaktadır. Sorumlu kurum ve kuruluşlarımız eylemleri gerçekleştirdikçe dönemsel olarak İRAP İzleme ve Değerlendirme Sistemine veri girişleri yapılmaktadır. Düzenli olarak yapılan İRAP İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantıları, planda yer alan eylemler tamamlanana kadar devam edecektir. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla birlikte, İlimizin karşılaşabileceği riskleri ortadan kaldırmak için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Özet olarak İRAP planının amacı yara sarmak yerine yara almamaktır." 
 

Kaynak: İHA