Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde bulunan Boğaçayı Havzası'nda çok sayıda taş, mermer ve kalker ocağı bulunuyor. Son olarak bölgede bir kalker ocağının genişletme talebi sonuçlanmadan ağaç kesimi yapıp dinamit döşediğine yönelik şikayette bulunuldu. İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'na yapılan şikayet üzerine inceleme başlatıldı.

Boğaçayı'nda Ağaçlar Kesildi Ve Dinamit Döşendi 5

Galatasaray Antalyaspor Maçı Ne Zaman Saat Kaçta Hangi Kanalda? Muhtemel 11'ler Galatasaray Antalyaspor Maçı Ne Zaman Saat Kaçta Hangi Kanalda? Muhtemel 11'ler

Karaindibi Mağarası Yakınında Kalker Ocağına Ruhsat

Hacısekiler Mahallesi'ndeki vadide, duvarlarında Bizans dönemine tarihlenen ve aşı boyasıyla yapılan karaca, geyik figürleri ile yazıt bulunan Karaindibi Mağarası yakınına, 2006 yılında bir firmaya kalker ocağı ruhsatı verildi. 18 yılda 5 kez faaliyet artırımı yapan firmanın 67 bin 400 metrekarelik genişleme amaçladığı başvurusu gelen tepkiler üzerine reddedildi.

Boğaçayı'nda Ağaçlar Kesildi Ve Dinamit Döşendi 3

Yeni Başvuru Sonuçlanmadan Ağaç Kesildi İddiası

Aynı firmanın Konyaaltı Hacısekiler'de yeni bir kalker ocağı alanı için 18 Nisan 2023 tarihinde yaptığı ruhsat başvurusu sonuçlanmamasına rağmen sahada kaçak yapılan çalışmalarına ilişkin tutanak tutuldu. Tutanakta Jandarma gözetimi olmaksızın hiçbir güvenlik önlemi olmadan dinamit patlatması için hazırlık yapıldığı, kaçak ağaç kesimi yapıldığı ifade edildi. Ruhsat talep edilen alanın tamamının orman arazisi olduğu ve arazinin topoğrafik yapısının tamamen bozulacağı da belirtildi.

Boğaçayı'nda Ağaçlar Kesildi Ve Dinamit Döşendi-1

İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'na Şikayette Bulunuldu

Bunlara ek olarak kalker ocağının ruhsatıyla ilgili usulsüzlük, ihlal ve risklere ilişkin İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'na başvuru yapıldı ve teftiş talebinde bulunuldu. Dilekçede, 20 Ekim 2023 tarihinde sahada yapılan incelemede can ve mal güvenliğini tehlikeye sokacak ciddi ihlaller tespit edildiğine dikkat çekildi. Söz konusu tarihte 16 yaşındaki bir çocuğun, güvenlik önlemi alınmamış bir şekilde, araçların çalıştığı ve dinamit yerleştirme işleminin sürdüğü alanda çalıştırıldığının tespit edildiğine de yer verilerek olayla ilgili video görüntüleri de sunuldu.

Bakanlık İnceleme Başlattı 

Ruhsat, tespit edilen ihlaller nedeniyle iptal edilmesine rağmen, yeni bir teknik inceleme veya olur alınmadan, tutanağın düzenlendiği tarihte diğer kurumların görüşleri beklenmeden, sahada devam eden çalışmalar nedeniyle orman ekosisteminin ciddi şekilde tahrip edildiği belirtildi.

Ayrıca topoğrafyanın bozulduğu, derin çukurlar ve yükseklik farkları oluştuğu, toprak kayması riskinin kritik seviyeye ulaştığı kaydedilen dilekçede, malzeme alımı ve taşıma faaliyetleri sırasında oluşan dengesiz yığılmalar nedeniyle ölümcül göçük riskinin mevcut olduğu da belirtildi. Yapılan şikayet üzerine İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından inceleme başlatıldığı da ifade edildi.

Antalya Boğaçay Planı: Isıtıp Isıtıp Meclise Getiriyorlar Antalya Boğaçay Planı: Isıtıp Isıtıp Meclise Getiriyorlar

Kaynak: DHA