Bilim insanları, Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik bozuklukların tedavisinde beyin parazitlerinin kullanılabileceğini keşfettiklerini açıkladı. Bu heyecan verici buluş, nörolojik hastalıkların tedavisine yeni bir ışık tutuyor.
Çoğu nörolojik rahatsızlık, beyindeki protein işlev bozukluğu ile bağlantılıdır. Glasgow Üniversitesi öncülüğündeki bir grup araştırmacı, Toxoplasma gondii adı verilen yaygın bir beyin parazitinin, nörolojik hastalıkların tedavisine yardımcı olmak için beyne terapötik proteinler iletmek üzere tasarlanıp tasarlanamayacağını araştırıyor.
Toxoplasma Gondii'nin Rolü
Dünya nüfusunun üçte birinde uyku halinde yaşadığı düşünülen Toxoplasma gondii paraziti, sindirim sisteminden beyne geçerek proteinlerini nöronlara salgılamak üzere evrimleşmiştir. Parazitler, bilişsel bozuklukların tedavisinde zorlukla karşılaşılan kan-beyin bariyerini geçebiliyor.
MECP2 Proteini ve Rett Sendromu
Araştırmacılar, MECP2 genindeki mutasyonlardan kaynaklanan zayıflatıcı bir nörolojik bozukluk olan Rett sendromu için umut vadeden bir tedavi olarak görülen MeCP2 proteinini iletmek için Toxoplasma gondii'yi kullanmayı planlıyor. Glasgow Üniversitesi araştırma ekibi, Tel Aviv Üniversitesi'nden bir ekiple birlikte çalışarak Toxoplasma gondii'yi MeCP2 proteinini üretecek şekilde tasarladı.