Türkiye’de artan enflasyon ve düşen alım gücü sebebiyle her kaleme zam gelirken, yurttaşın ulaşmakta en çok zorlandığı et ile ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, fiyatın düşmesi için ithalatı işaret etmişti. Üreticiler ve kasaplar ithalata verilecek tutarın besicilere verilmesi önerisi getirdi. Üreticilerin ekonomik sorunları her geçen gün artarken girdi maliyetlerinin en önemli kalemi olan yem maliyetleri ile ilgili Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in en büyük vaatlerinden birisi olan yem imalatına geçilme konusunda büyük yol alınmışken bazı kişilerin devreye girmesi ile projeden vazgeçildiği biliniyor. Üreticiler girdi maliyetlerine çözüm beklerken ithalat durumu üreticiyi küstürdü. Üretici ciddi bir teşvik bekliyor.
“GÜNÜ DEĞİL YARINIMIZI KURTARMALIYIZ”
Eski Antalya İli Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Döşemealtı Meclis Üyesi Metin Yaraşçı, “Üreticiler kan ağlıyor. Tüketicilerde et pahalı diye zorlanıyor. Üreticiler daha fazla desteklense, girdi maliyetleri göz önünde bulundurularak yeme bir çözüm bulunsa eti daha ucuza mal etsek de keşke tüketiciye daha ucuza sunsak. Tarım ve hayvancılık günübirlik politikalarla düzelemez. Kalıcı politikalar ile düzelir. Bu da gerek tarım gerek besicilere daha iyi imkanlar sağlayarak ivedi bir şekilde sürdürülebilir bir politika uygulanmalı. İthalat ile günü kurtarabiliriz, yarınımızı kurtaramayız. Yarını kurtaracaksa, girdi maliyetlerinin ele alınması lazım. Destekler günün şartlarına göre yeniden belirlenmeli. Süt desteğinde sorun vardı bu ay 50 kuruştan destek 1 TL’ye çıktı. Bu da bir destektir. Besiciye de bu şekilde destek vererek önlem alınabilir” dedi.
“İTHALATA VERİLECEK PARA TÜRKİYE’DE KALSIN”
Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, “Bu ithalatının gelmesi benim küçük esnafına da zarar. Biz ithalata karşıyız. Şu anda et sıkıntısı da yok. Fiyat artışı da yok. Bu durum zincir marketlerin, baronların işine gelir. Çünkü dışarıdan et, kasaba gelmiyor. Bugün 550-600 TL’ye kıyma satıyoruz. Bu iki aydır böyle devam ediyor. İthal et geldiği zaman bizim üreticinin yüzde yüz zararı olur. Şu an devlet üreticiye destek veriyor ama daha fazla destek verse etin fiyatı daha da düşecek. Şu an vatandaşın alım gücü yok. İthalat hem vatandaşa hem esnafa zararlı olur. Taklit tağşiş etler sonrası vatandaş kasaplara yöneldi. Hem biz vatandaşa destek olalım hem esnafa hem üreticiye. Sayın Cumhurbaşkanım bu parayı dışarıya vereceğimize parayı Türkiye’ye harcamamız daha iyidir” dedi.