Milyonlarca araç sahibine yeni bir dönem başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı, araç sahiplerini yakından ilgilendirecek önemli bir karara imza attı.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS)

1 Ocak 2025 tarihinden itibaren her araçta Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) bulunacak. Bu sistem, plakaları otomatik olarak tanıyarak akaryakıt istasyonlarında işlem yapmayı sağlayacak.

Türk yatırımcıların 130 ülkede 2 bin 146 yatırımı bulunuyor Türk yatırımcıların 130 ülkede 2 bin 146 yatırımı bulunuyor

UTTS’nin Zorunlu Hale Getirilmesi

Gelir İdaresi Başkanlığı, usulsüzlükleri ve vergi kayıplarını önlemek amacıyla UTTS’yi zorunlu hale getirdi. Buna göre, araç plakaları artık manuel olarak girilmeyecek; sistem otomatik olarak tanımlayacak. UTTS’nin kurulumundan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü sorumlu olacak.

Vergi Avantajı ve UTTS

Bu karar, 29 milyon kayıtlı aracın 8 milyonunun, kiralama veya iş yerleri tarafından kullanılarak akaryakıt harcamalarının vergiden düşürülmesi amaçlı olarak vergi avantajından yararlandığı bir dönemde alındı.

Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) Cihazı

2024 yılının sonuna kadar akaryakıt istasyonu işleten işletmelerin en az bir pompa bölümünde Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı takmaları zorunlu hale geldi.

Taşıt Tanıma Birimi

Araçların yakıt depo girişlerine takılacak olan Taşıt Tanıma Birimi (elektronik bir etiket) cihazı sayesinde araç plakası dijital olarak saklanacak ve araç otomatik olarak tanımlanacak.

Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihaz

Bu bilgi, Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihaza iletilerek akaryakıt giderlerinin beyanında kullanılan fiş ve faturalara plaka bilgileri otomatik olarak aktarılacak. Bu sayede, UTTS ile taşıt plakalarının elle işlenmesinden kaynaklanan usulsüzlükler engellenecek.

Kaynak: Haber Merkezi