Bangladeş'te Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından başlayan protestolar, başkent Dhaka ve diğer bölgelerde yoğun şiddet olaylarına yol açtı. Son iki günde toplam 231 kişi hayatını kaybetti.
Dhaka Tribune'un haberine göre, 4 Ağustos'ta 135 kişi hayatını kaybetti. Şiddetin en yoğun yaşandığı başkent Dhaka'da ise 78 kişi öldü. Pazar günü ülkedeki çeşitli bölgelerde toplam 96 kişi yaşamını yitirdi. Temmuz ortasında, 1971 Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine kamuda kontenjan ayrılması kararıyla başlayan protestolar, zamanla şiddet eylemlerine dönüştü. Yüksek Mahkemenin kontenjan oranlarını indirmesiyle protestolar kısa bir süreliğine sona ermişti. Ancak, Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından protestocular, hayatını kaybedenler için adalet talebiyle yeniden sokağa döküldü.
Geçiş Hükümeti Kurulacak
Şiddet olaylarının artmasıyla birlikte, Başbakan Şeyh Hasina Vecid 5 Ağustos’ta resmi konutundan ayrılarak Hindistan'a gitmek üzere askeri helikopterle ülkeyi terk etti. Göstericiler, Hasina’nın konutunu basarak büyük bir kaos yarattı. Bangladeş Ordu Komutanı, Hasina’nın istifa ettiğini ve geçiş hükümetinin kurulacağını duyurdu.
500’ü Aşkın Mahkum Firar Etti
Şiddet olayları sırasında birçok resmi bina ateşe verildi, Şerpur kentindeki hapishaneden 500’ü aşkın mahkum firar etti. Olayların devam etmesiyle ülke genelinde olağanüstü hal ve güvenlik önlemleri artırıldı.