Bangladeş’te, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine kamu sektöründe kontenjan ayrılması konusundaki protestolar, 16 Temmuz'dan itibaren şiddet olaylarına dönüştü.

Şiddet olayları sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısı 114'e yükseldi. Protestoların büyümesi ve artan şiddet, ülkede derin bir siyasi ve toplumsal krize neden oldu.

Yüksek Mahkeme'nin Kararı ve Kamu Sektöründeki Kontenjanlar

Protestoların ardından, Bangladeş Yüksek Mahkeme'si kontenjan sistemi ile ilgili önemli bir karar aldı. Mahkeme, 2018'de kaldırılan kontenjan sisteminin yeniden uygulanmasına karar verdi. Ancak, bu karar sonrası kamu sektöründeki pozisyonların yüzde 93'üne kotalar olmaksızın, sadece liyakata dayalı olarak alım yapılmasına hükmetti.

ABD Donanması'na Ait  EA-18G Growler Savaş Uçağı Washington'da Düştü ABD Donanması'na Ait EA-18G Growler Savaş Uçağı Washington'da Düştü

Bangladeş Başsavcısı Amin Uddin, yaptığı açıklamada, kamu sektöründeki pozisyonların yüzde 5'inin Bağımsızlık Savaşı'na katılanların çocuklarına, yüzde 2'sinin ise diğer gruplara ayrılmaya devam edeceğini belirtti. Bu düzenleme, kamu sektöründe geniş çaplı bir değişiklik anlamına geliyor.

Kamu Sektöründe Kontenjan Dağılımı

Bangladeş'te kamudaki iş alanlarının yüzde 56'sı belirli gruplara ayrılıyor. Kontenjan dağılımı şu şekilde:

  • Yüzde 30: 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'na katılanların aileleri
  • Yüzde 10: Kadınlar
  • Yüzde 10: Az gelişmiş bölge sakinleri
  • Yüzde 5: Yerli topluluklar
  • Yüzde 1: Engelliler

Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine ayrılan kontenjan, 2018 yılında öğrenci protestoları sonucunda kaldırılmıştı. Ancak, Yüksek Mahkeme'nin geçtiğimiz ayki kararıyla kontenjan sisteminin yeniden uygulanması, protestoların tekrar patlak vermesine neden oldu.

Muhalif Öğrencilerin Talepleri

Muhalif öğrenciler, savaşa katılanların ailelerine ayrılan kontenjanların "ayrımcı" olduğunu belirterek, liyakata dayalı bir sistemin getirilmesini talep ediyor. Öğrenciler, bu tür kontenjan uygulamalarının toplumsal eşitsizliği artırdığını savunuyor ve sistemin yeniden gözden geçirilmesini istiyor.

Kaynak: İHA