Bugün Singapur'da düzenlenen toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin FATF'nin gri listedeki durumunu ele aldı ve beklenen haberi verdi.

FATF Nedir?

1989 yılında G-7 ülkeleri tarafından OECD bünyesinde kurulan Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF), karaparanın aklanmasıyla mücadeleyi yönlendiren küresel bir kuruluştur.

Türkiye'de e-Devlet Uygulamalarıyla Sağlanan Büyük Tasarruf Türkiye'de e-Devlet Uygulamalarıyla Sağlanan Büyük Tasarruf

Gri Liste Nedir?

Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından oluşturulan gri liste, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede yetersiz kalan ülkeleri belirlemek için kullanılır.

Başardık: Türkiye Gri Listeden Çıktı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin uluslararası mali suçlarla mücadeledeki uyumunu değerlendiren Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından oluşturulan "gri liste"den çıktığını duyurdu. Bakan Şimşek, bu gelişmeyi resmi açıklama öncesinde sosyal medya hesabından paylaşarak "Başardık" ifadesini kullandı.

Bakan Şimşek, Singapur'da düzenlenen FATF Genel Kurulu'nda Türkiye'nin durumunu ele alacak ve konuşma yapacaktı. FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede ülkelerin performansını değerlendirerek her üç yılda bir "gri liste"yi güncelliyor.

Türkiye, yaklaşık üç yıldır "gri listede" bulunuyordu ve bu süre zarfında FATF'ın belirlediği 40 standardın 39'uyla uyum sağladı. Türkiye'nin "gri listeden" çıkmasıyla birlikte Türk Lirası'nın değer kazanması ve ülke varlıklarının güçlenmesi bekleniyor.

FATF'ın "gri liste"sinde Türkiye'nin yanı sıra Nijerya, Güney Afrika, Jamaika, Kenya, Vietnam, Yemen, Bulgaristan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Filipinler ve Suriye gibi 20 ülke daha bulunuyordu.

Bakan Şimşek'ten dikkat çeken mesaj! Türkiye gri listeden çıktı mı?

Kaynak: Haber Merkezi