Gezeravcı, törende yaptığı konuşmada, "Tarihimizin devamı niteliğinde, Türkiye'nin insanlı uzay görevini gerçekleştirmiş olmanın büyük bir gurur ve mutluluk kaynağı olduğunu" belirtti. Ayrıca, bu görevin gençler için ilham verici bir başlangıç olduğunu ve önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, "Bu, bir hikayenin başlangıcıdır ve bundan sonraki süreçte attığımız adımların tüm milletimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Android 15 Güncellemesi Kullanıcılarını Hayal Kırıklığına Uğrattı Android 15 Güncellemesi Kullanıcılarını Hayal Kırıklığına Uğrattı

Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda geçirdiği 14 gün boyunca çeşitli deneylere imza attı. Bu deneyler arasında, astronotların bağışıklık sistemi ve kan yapımı sürecini etkileyen faktörleri araştıran 'MİYELOİD' deneyi, uzayda lehimleme için kritik bilgiler sağlayan 'MİYOKA' deneyi ve yeni nesil malzemelerin geliştirilmesine katkı sağlayacak 'UYNA' deneyi bulunmaktadır. Ayrıca, yer çekimsiz ortamda etkilenen genlerin bağışıklık sistemiyle ilişkisini araştıran 'MESSAGE' deneyi gibi çeşitli çalışmalar da yapıldı.

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı Uzaya Gidiyor-1

Gezeravcı'nın gerçekleştirdiği diğer deneyler arasında, uzay araçlarının itki sistemlerini daha verimli hale getirmeyi amaçlayan 'gMETAL' deneyi, uzay ortamında bitkilerin fizyolojik tepkilerini araştıran 'EXTREMOPHYTE' deneyi ve mikroalg türlerinin yaşam destek sistemlerinde kullanılabilirliğini inceleyen 'UZMAN' deneyi de bulunmaktadır.

Son olarak, Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki son bilimsel çalışması, yapay zeka destekli 'OKSİJEN SATURASYONU' deneyi ve uzay koşullarının insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştıran 'METABOLOM' deneyi oldu.

Ax-3 ekibinin 3 Şubat'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılması planlanıyor ve Dünya'ya dönüş yolculuğu 12 saat sürecek.

Editör: Esra Köksal Tarı