Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Ekonomik Büyüme ve Enerji: Geleceğin Ekonomisini Şekillendirmek" temasıyla düzenlenen IICEC Konferansı’nda konuştu. Şimşek, "Hayat Pahalılığı Sorununu Biliyoruz, Sizleri Duyuyoruz" dedi.

"Hayat Pahalılığı Sorununu Biliyoruz"

Şimşek, hayat pahalılığı konusunda vatandaşın sıkıntılarının farkında olduklarını belirterek, “Sorunları biliyoruz, sizleri duyuyoruz. Kısa vadede yavaşlama var, ancak uzun vadede ekonomimizde tereddüt yok,” dedi. Fiyat istikrarının sağlanmasının temel hedefleri arasında olduğunu ifade eden Bakan, programlarını sabır ve kararlılıkla sürdürdüklerini söyledi.

Mehmet Şimşek'ten Hayat Pahalılığı Açıklaması! (2)

Mehmet Şimşek: “1,2 Milyar Dolarlık Yeni Kaynak Onaylandı” Mehmet Şimşek: “1,2 Milyar Dolarlık Yeni Kaynak Onaylandı”

Türkiye’nin Ekonomik Gücü ve Potansiyeli

Bakan Şimşek, Türkiye’nin ekonomik potansiyeline vurgu yaparak, “Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında iyi bir konumda. Büyüme potansiyelimiz halen yüksek, borçluluk oranımız düşük,” ifadelerini kullandı. Şimşek, Türkiye’nin kişi başı milli gelirde Avrupa Birliği ülkelerine yaklaştığını ve "yüksek gelirli ülkeler" grubuna girme potansiyelinin devam ettiğini dile getirdi.

Yenilenebilir Enerji ve Yatırımlar

Enerji sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, Türkiye’nin yenilenebilir enerji üretimindeki başarısına dikkat çekti. “2024 Kasım itibarıyla yenilenebilir enerjinin üretimdeki payı %48’e, kurulu kapasitedeki payı ise %59’a ulaştı” dedi. Şimşek, enerji verimliliği yatırımlarının hızlanacağını ve nükleer kapasitenin 3-4 kat artırılması için yatırımların planlandığını açıkladı.

Türkiye'nin Dış Borçlanma Maliyetleri Düştü

Şimşek, Türkiye’nin risk primindeki iyileştiğini ifade ederek, “Ülkemizin risk primi benzer ülkelere göre 10-11 kat hızlı düştü. CDS'lerdeki bu düşüş devam ederse yıllık 7 milyar dolar dış borç faizinden tasarruf sağlayacağız” dedi. Türkiye’nin borçlanma maliyetlerinin düştüğünü belirten Şimşek, reel sektörün finansman koşullarının da iyileştiğini ifade etti.

Kur Politikası ve KKM’den Çıkış

Kur politikasına değinen Bakan Şimşek, “Kur hedefimiz yok, olamaz da. Bu yıl ciddi fon akışı oldu, 110 milyar dolar döviz almak zorunda kaldık, buna rağmen iyi yönettik” dedi. KKM’den çıkışın sürdüğünü ve devam edeceğini belirten Şimşek, programlarının içeride ve dışarıda güçlü bir karşılık bulduğunu vurguladı.

Asgari Ücret Zammıyla Birlikte Kalem Kalem Artan Ücretler Asgari Ücret Zammıyla Birlikte Kalem Kalem Artan Ücretler

Dijital Altyapıya ve Reformlara Yatırım

Türkiye’nin dijital altyapıya yatırımlarını artıracağını söyleyen Şimşek, “Yaşlanmadan zenginleşme fırsat penceresine sahibiz. Reformlar için mali alan oluşturuyoruz ve programımızı sürdürüyoruz,” dedi.
 

Kaynak: Haber Merkezi