ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, Türk savunma sanayisinin en kritik projelerinden biri olan Çelik Kubbe hakkında detaylı bilgiler verdi. Akyol, Çelik Kubbe'nin temelini oluşturan SİPER Hava Savunma Sisteminin 2024 yılı itibarıyla envantere girdiğini belirterek, “SİPER hava savunma sistemimiz Türkiye’nin uzun menzil ilk hava savunma sistemidir. Artık envantere girdi. Orada da seri üretimle yaygınlaştırma aşamasındayız. Arkasında birçok teknolojinin bir araya getirildiği çözümler var” dedi.
Yerli ve Milli Sistemler Tam Entegrasyonla Çalışıyor
Proje kapsamında alçak, orta ve yüksek irtifa hava savunma sistemleri yer alıyor. KORKUT, HİSAR-A ve HİSAR-O gibi sistemlerin, sürü drone ve kamikaze İHA gibi tehditlere karşı etkili bir savunma sağladığını belirten Akyol, “Bütün katmanları tamamlayarak envantere kazandırmayı başardığımız bir yıl oldu” ifadelerini kullandı. Ayrıca radar ağları, yapay zeka ve elektronik harp sistemlerinin bu projeye entegre edilerek etkinliğinin artırıldığını vurguladı.
ASELSAN'ın Gençlere İlham Veren Rolü
ASELSAN'ın sadece savunma sanayi için değil, aynı zamanda gençlerin teknolojiye olan ilgisini artırma konusunda da önemli bir görev üstlendiğini ifade eden Akyol, 12 bine yakın çalışanla bu misyonu sürdürdüklerini belirtti. Türkiye'nin savunma teknolojilerindeki başarısının, gençlere ilham veren projelerle daha da ileriye taşınacağını söyledi.
Ambargolar Yerli Üretim Motivasyonunu Artırdı
Savunma sanayindeki ambargoların Türkiye için bir motivasyon kaynağı olduğuna dikkat çeken Akyol, “Maalesef son yıllarda Türkiye’nin haklı davaları için yaptığı operasyonlar ve adalet arayışı zaman zaman haksız ambargolarla karşılık buldu. Bu da bize daha yüksek oranda millilik için motivasyon oldu. Bugün Türkiye, büyük hava savunma sistemlerinden radar bileşenlerine kadar kendi imkanlarıyla üretim yapabilecek noktaya geldi” dedi.
ASELSAN ve Paydaşlarıyla İş Birliği
Projede ASELSAN’ın yanı sıra ROKETSAN, TÜBİTAK ve diğer alt yüklenicilerin de yer aldığını belirten Akyol, bu iş birliğinin projeyi daha kapsamlı bir yapıya kavuşturduğunu ifade etti. Çelik Kubbe’nin, tüm bileşenlerin entegre çalıştığı bir yapı olduğunu ve yapay zekanın bu sistemin önemli bir unsuru haline geldiğini belirtti.
Türkiye’nin Kendi Kendine Yeterliliği
Akyol, Çelik Kubbe Projesi’nin Türk savunma sanayisinin geldiği noktayı gözler önüne serdiğini belirterek, “Türkiye, tek başına kendi içinde birçok ürünü başka bir ülkeden bileşen almadan sunabilecek seviyeye geldi. Bu vizyonumuzu duraksamadan sürdürüyoruz” dedi. ASELSAN ve diğer savunma sanayi kuruluşlarının bu süreçte durmaksızın çalıştığını vurguladı.