Antalya Ticaret Borsası (ATB) Ağustos ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında ATB Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıda ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Antalya'nın ekonomik durumu, sektörel gelişmeler ve coğrafi işaretli ürünlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Antalya'nın Coğrafi İşaretli Ürün Sayısı 18’e Yükseldi

Toplantının en önemli gündem maddelerinden biri, Antalya Topak Kızartması’nın coğrafi işaret almasıydı. Başkan Ali Çandır, “Kumluca Belediyesi tarafından tescil ettirilen Antalya Topak Kızartması ile Antalya'nın coğrafi işaretli ürün sayısı 18’e çıktı. Yöresel yemeğimize coğrafi işaret tescili kazandırarak değerlerimize sahip çıkan belediyemize teşekkür ediyorum. Antalya'mıza hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

Antalya'da Buket Fotoğrafı Tartışmasında C*nayet: Zanlının İfadesi Ortaya Çıktı Antalya'da Buket Fotoğrafı Tartışmasında C*nayet: Zanlının İfadesi Ortaya Çıktı

Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetlerde Büyük Artış

Çandır, 2023 yılından itibaren karşılıksız çek ve protestolu senetlerde kaydedilen artışlara dikkat çekti. “2024 yılının ilk yarısında karşılıksız çek tutarı ülke genelinde yüzde 247, Antalya'da ise yüzde 385 oranında arttı. Antalya'da karşılıksız çek oranı, uzun dönem ortalaması olan yüzde 0.5'ten yüzde 1.5'e yükseldi” dedi. Çandır, ayrıca Antalya'da çekle işlem hacminin, ülke ortalamasının altında kaldığını ve çekle ticaretin neredeyse sıfır büyüme gösterdiğini belirtti.

Şirket Kuruluşları ve Kapanma Oranları Üzerine Endişeler

Antalya'da şirket kuruluşları ve kapanma oranlarındaki olumsuz tabloya da dikkat çeken Çandır, “Ocak-Temmuz döneminde kurulan şirket sayısı Antalya'da 30 azaldı. Kapanan şirket sayısı ise ülkede yüzde 28 artarken, Antalya'da yüzde 51 arttı” ifadelerini kullandı.

Sektörel Kredi Kullanımında Düşüş

Finansmana erişimde yaşanan sıkıntılara değinen Çandır, “Temmuz’dan Temmuz’a yıllık kredi artış oranı hem ülkemizde hem de Antalya'da yüzde 50. Ancak, tüketici enflasyonunun yüzde 62 olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda reel kredi artışı sağlanamamıştır. Sektörel kredi kullanımları, ticaret sektöründe yüzde 37, tarım sektöründe ise yüzde 33 artarken, turizm sektöründe yüzde 29 artış göstermiştir” dedi.

Ekonomik Ayrışma ve Sürdürülebilirlik Sorunları

Antalya ekonomisinin Türkiye ekonomisinden negatif ayrıştığını ifade eden Çandır, “Antalya, dünya genelinde dışa en açık kentlerden biri olarak, yüksek maliyet artışları yaşarken, döviz kuru artışları sınırlı kalmıştır. Bu durum sürdürülebilir değildir ve maliyet artışlarına daha fazla odaklanmamız gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Tarım Sektöründeki Zorluklar ve Öneriler

Tarım sektörünün uzun üretim dönemleri ve kısa tüketim süreleriyle tanımlandığını belirten Çandır, “Tarımda fiyatlar maliyete göre değil, tamamen piyasa şartlarına bağlı olarak belirlenir. Sektörde kalabilmek için etkin işleyen piyasa şartlarına acil ihtiyacımız var. Aksi halde tarımdan çekilmek zorunda kalabiliriz” dedi.

YÖREX Fuarı ve Yerel Ürünlerin Desteklenmesi

Başkan Çandır, ATB olarak 16 yıldır yürütülen Yöresel Ürünler Projesi ve YÖREX Fuarı ile ilgili olarak, “Bu yıl 9-13 Ekim tarihlerinde düzenleyeceğimiz 13. YÖREX Fuarı’nda ‘Sizin Oraların Nesi Meşhur?’ sloganıyla üreticileri, ticaret erbabını ve ilgili kurumları davet ediyoruz. YÖREX'in başarısı, birçok paydaşın değerli destekleriyle mümkün oldu” dedi.

Enflasyon Muhasebesi ve Tarımın Karşılaştığı Sorunlar

Çandır, enflasyon muhasebesi uygulamalarının tarım sektörünü zor durumda bırakabileceğini belirterek, “Ağustos ayı sonunda yapılacak enflasyon muhasebeli geçici vergilendirmeler yerine, yıllık düzeyde enflasyon muhasebesinin uygulanmasını talep ediyoruz. Sektörümüzün zor durumda olmaması için bu konuda düzenlemelerin yapılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA