Bayram ziyaretlerinin ve sofraların vazgeçilmezi tatlılar için sipariş ve üretimler hız kazanmışken vatandaşlara 'hileli ürün' uyarısı geldi. Antalya Pastacılar Odası Başkanı Kerim Üre, baklava alırken fiyatı düşük diye riskli ürünlerin alınmaması gerektiğini söyledi.
Cevizli Baklava 400 - 600, Antep Fıstıklı Baklava 800 - 1000 TL
Bu yıl pastane ve fırınlarda cevizli baklava kilosu 400 ila 600, Antep fıstıklı baklava ise 800 ila 1000 lira civarında satışa sunuluyor. Baklavanın bazı işletmelerde daha ucuz ya da pahalıya satıldığına dikkat çeken Kerim Üre, iş yeri maliyetine göre, kullanılan malzemeye göre baklava fiyatının yükselebileceğine, kilosu 400 liranın altında satılan baklavayı almayı tercih edenlere yönelik uyarı yaptı.
Tatlıda Hileli Ürün Uyarısı Yaptı
Vatandaşlardan bayram tatlısını güvendiği pastane, fırın, tatlı dükkanından almalarını tavsiye eden Başkan Kerim Üre şunları söyledi:
“Baklavayı ucuza da pahalıya da mal eden var. Ucuza mal edenler hileli ürünlerle merdiven altı üretim baklavayı piyasayı sürüyor. Baklava yapımında hile yapanlar var. Hazır şerbet, glikoz kullanılıyor. Vatandaşlarımız alacağı baklavanın tadına baksın. Cevizli baklavada yer fıstığı, çekirdek içi kullananlar var. Antep fıstıklı baklavada içeriğindeki üründe gıda boyası kullanılıyor. Hileli ürünle yapılan baklavayı kilosu 120 liraya satıyorlar, 'ucuz baklava' diye afiş basıyorlar."
Uygun Fiyata Satılan Baklavada Sağlık Riski
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu ise baklava üreticilerinin maliyeti düşürmek için kullanmayı tercih ettiği ürünlerin sağlığa etkileri üzerine konuştu. Tüketicilerin ucuz baklava yerken sağlığını riske atmaması gerektiğini vurgulayan Manavoğlu şu bilgileri verdi:
“Bazı yerlerde baklava kilosu 1500 liraya kadar çıkabiliyor, bazı yerlerde ise çok ucuza satılıyor. Çok uygun fiyata satılan baklavada sağlık riski olabilir. Kullanılan yağ, şeker alt kalitede, fıstıklı baklavada yeşil renkli farklı ürünler ya da gıda boyası yer alabilir. Baklava alırken ürün kalitesi, hijyene dikkat edilmeli. Çok ucuza baklava yerken sağlığımızı tehdit etmemesi gerekiyor. Glikoz gibi şeker şurubundan üretilen tatlıların fazla tüketimi, obezite, kalp damar hastalığı, kanser, diyabete neden olabilir. Hijyen ortamına uyulmayan ortamlarda muhafaza edilen ceviz, fıstıkta oluşabilecek küflenme sebebiyle aflatoksin benzeri toksinler kansere neden olabilir. Fıstık yerine sebze, ıspanak, bezelye benzeri ürünler veya farklı ürünlerde sentetik gıda boyaları kullanarak piyasaya sürülebiliyor. Gıda boyaları alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Maliyet düşürmek için üretici kaliteyi düşürüyor. Sade beyaz yağ yerine alt sınıf kaliteli yağlar kullanıyor."