Türkiye İstatistik Kurumu’nun yıllık enflasyonu yüzde 47,09 olarak açıklamasının ardından , asgari ücretin 2025 yılında ne olacağı merak ediliyor. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek. Komisyonun ilk toplantısı, 10 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde yapılacak. Komisyonda aralarında bir gazetecinin de olduğu 4 emekçi olacağı biliniyor. Uzmanlar ve kamuoyu tarafından tahmini 22 bin TL ile 24 bin TL arası olacağı belirtilen asgari ücret zammı ile ilgili konuşan DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi ve Genel İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Vedat Küçük DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Genel Başkanı Vedat Küçük, “Yüksek enflasyon koşullarında yılda bir asgari ücret zammı kabul edilebilir değildir. Belirlenecek asgari ücret, yüksek enflasyon koşullarında 2025 yılının tamamı için geçerli bir asgari ücret olmamalıdır. Son iki yılda 2023 Ocak ayından 2024 sonuna 24 ay boyunca asgari ücret yalnızca 4 ay açlık sınırının üzerinde olmuştur. Ekim 2024’te net asgari ücret 17 bin 2 TL iken açlık sınırı 20 bin 860 TL ve yoksulluk sınırı ise 72 bin 156 TL’dir” dedi.
ASGARİ ÜCRET ARTIŞI İLE İŞSİLİĞİN BAĞLANTISI YOK
Vedat Küçük, “Yüksek enflasyon ücretlerin alım gücünü düşürürken yüksek şirket kârlarına yol açmaktadır. Asgari ücret artışına karşı yapılan bir diğer itiraz ise (asgari) ücret artışlarının istihdamı düşüreceği ve işsizliği artıracağı yönündedir. Oysa, asgari ücretin artış oranları ile yıllık işsizlik ve istihdam oranları arasında doğrusal bir ilişki yoktur. Türkiye’de asgari ücret altın karşısında da erimektedir. 2003 yılında asgari ücretin yıllık tutarı ile 25 ve 2005’te 31 altın alınabilmekteydi. Asgari ücretli 2005’ten bu yana 20 altın kaybetmiştir. Asgari ücret ülkemizde en düşük ve istisnai bir ücret değildir ve hızla ortalama ücret haline dönüşmektedir. Asgari ücret, milyonların meselesidir. Asgari ücret tespitinde bu gerçek dikkate alınmalıdır. Yüksek enflasyon koşullarında yılda bir kez asgari ücret belirlenmesi çalışanları kayba uğratmaktadır. Bu nedenle enflasyon tek haneli oranlara düşünceye kadar asgari ücretin yılda birkaç kez belirlenmesi zorunludur. Asgari ücret artışında yoksulluk sınırı bir kriter olarak dikkate alınmalı ve hanede iki kişi çalıştığı varsayılarak, haneye en az yoksulluk sınırı kadar gelir girebilmesi sağlanmalıdır” dedi.
“ÖZEL VE KAMU İŞÇİLERİ AYRILMAMALI”
Küçük, “Devletin özel sektördeki işçilerle kamu işçileri ve kamu görevlileri arasında ayrım yapması Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu nedenle en düşük işçi, memur ile emeklilerin ücret ve maaşları aynı olmalıdır. DİSK olarak asgari ücret tespit sürecinde masada olmamıza rağmen Türkiye’nin asgari ücretliler ülkesi olmaktan kurtulması için, insanca yaşanacak bir ücret için, gelirde adaletin, vergide adaletin, ülkede adaletin sağlandığı Emeğin Türkiye’si için işyerlerinden meydanlara emeğimize, ekmeğimize, memleketimize sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi