Galatasaray Antalyaspor Maçı Ne Zaman Saat Kaçta Hangi Kanalda? Muhtemel 11'ler Galatasaray Antalyaspor Maçı Ne Zaman Saat Kaçta Hangi Kanalda? Muhtemel 11'ler

Türkiye'de 17 sağlık sendikası ve derneği 14 Mart Tıp Bayramı’nda iş bırakacağını duyurmuştu. Aralarında TTB ve Hekim Birliği’nin de olduğu iş bırakma çağrısı yapan sendika ve odanın Antalya şubeleri Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. 

Antalya Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Can Ertürk, “Kurtuluş Savaşımız sonrası kurulan Türkiye Cumhuriyeti her alanda olduğu gibi sağlık alanında da büyük atılımlar gerçekleştirmiştir. Ne yazık ki 82 Anayasası ile sağlık hizmeti asli görev olmaktan çıkarılmış, Devleti düzenlemeci yapmıştır. Sağlıkta Dönüşüm Programı hayata geçirildikten sonra sosyal hukuk devleti olan ülkemizin sosyal yönlerinden birisi olan sağlık ticari alana evrilmiştir. Hastalar müşteri olarak değerlendirilmeye başlanılmıştır. Hekim hasta arası kurulan bağlar zayıflamış adeta makineleşilmiştir. Bunun yanında 200 bini aşan sayısı ile sağlık sistemimizin lokomotifi durumundaki hekimlerin sorunları çığ gibi büyümüştür. Sosyalizasyondan dönüş sonrası kurulan Aile Hekimliği sistemi de Aile Hekimlerini küçük işletmelerin hizmet satan taşeron doktorlarına dönüştürmüştür. Devletin yeterli bina üretememesi sonucu merkezler daha çok apartman altlarındaki dairelerde kira karşılığı hizmet vermeye başlamışlardır. Çıkarılan yönetmeliklerle kanunların hekimlere verdiği yetkiye müdahale edilmiş, reçetesine yazacağı ilaca kadar müdahaleler olmuştur. Performans adı altında hastalardan hekimlere memnuniyet puanı vermeleri istenmiş, daha birçok kriter getirilerek sözleşme sonlandırılmaya kadar çeşitli yaptırımlara maruz bırakılmışlardır” dedi.

Antalya'daki Sağlıkçılar Bayram Yapacağımıza Grev Yapmak Zorunda Kaldık 2

"Bayram Yapacağımıza Grev Yapmak Zorunda Kaldık"

Başkan Hüseyin Can Ertürk, “Kamu Hastaneleri, Üniversite Hastaneleri, Şehir Hastaneleri, Vakıf Üniversitesi Hastaneleri, Özel Sağlık Kuruluşları hastaneleri velhasıl tüm doktorlar ayrı ayrı; özlük hakları, rotasyonlar, nöbet eşitsizlikleri gibi her birisi için ayrı kitap yazılacak sorunlara boğulmuş, çözüm için yeterli gayret gösterilmemiştir. Asistan hekiminden uzman hekimine oradan mecburi hizmete kadar ne varsa hekimin omzuna asılmış bulunmaktadır. Özel Hastanelerde Hekimlerin taşeron durumuna sokulması, işverenlerin baskısı ve iş güvencelerini olmaması ayrı bir sorun yumağı oluşturmaktadır. Diğer taraftan muayenehanesi olan hekimler serbest çalışan görünse de tek özel hastanede hastalarını tedavi etme zorunda bırakılmışlardır. Özel sigorta şirketlerinin tamamlayıcı sağlık sigortası adı altında SGK’yı kullanmalarına izin verilmesine rağmen, muayenehane hekimlerine bu hakkın verilmemesi aynı zamanda hastaların hekim seçme özgürlüğünü kısıtlamış bulunmaktadır. Dönüşümün getirdiği bir diğer nokta da; askeri hastanelerin kapatılması sonucu savaş hekimliği konusunda eğitim görmeyen, özellikle uzman hekimlerin ihtiyaç bölgelerine geçici göreve gönderilmeleri sonucunu doğurmuştur. Sonuçta gelinen noktada hekimler 14 Mart’ ta bayram yapacaklarına grev kararı almak zorunda kalmışlardır. Hekimlerimiz her şeye rağmen umutsuz mudur? Tabiidir ki Atatürk'ün kendisini emanet ettiği Türk Hekimlerinin umutsuz olması mümkün değildir. Ayrıca 'Umutsuz durum yoktur, umutsuz insan vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim' sözleri de motivasyonumuzu güçlendirmektedir. Görüldüğü gibi bir Tıp Bayramında da dev sorunların sadece bir kısmını dile getirebilmiş, bayramı nerede ise unutmuş bulunmaktayız. Bütün bu olumsuzluklara rağmen geleceğimizin aydınlık, bayramlarımızın neşe ve mutlulukla dolu günler getireceğine inanıyoruz. Türk Hekimleri olarak Atatürk'ümüzün ışığı ile Vatanımız ve Milletimize hizmet yolunda, Bayrağımızın gölgesinde tüm gücümüzle çalışacağımıza tekrar söz veriyor, sağlıklı günler diliyoruz” diyerek açıklamasını tamamladı.

Yarın Sağlıkçılar Antalya'da da Grevde: 4'üncü Kez İş Bırakacaklar! Yarın Sağlıkçılar Antalya'da da Grevde: 4'üncü Kez İş Bırakacaklar!

Muhabir: Arda Kır