Antalya'nın Kepez ilçesinde faaliyet gösteren tekne üretim tesisi, pandemi sonrası artan talebe yetişemedi. Gemi İnşa Mühendisi Burak Yertüm'ün 1.500 metrekarelik tesisinde üretilen küçük teknelere olan ilgi her geçen gün artıyor. Yertüm, hedefinin dünya genelinde tekne ihracatı yapmak olduğunu açıkladı.

Talep İki Katına Çıktı

Pandemi döneminde kalabalık tatil yerlerinin yerine doğa ve deniz odaklı alternatif tatillere yönelimin artmasıyla, küçük tekne siparişleri de önemli ölçüde arttı. Burak Yertüm, 8 yıldır bu sektörde olduğunu ve pandemiden önce ayda ortalama 10 tekne siparişi aldıklarını belirtti. Bu yıl, talebin iki katına çıkarak ayda yaklaşık 17-18 tekneye ulaştıklarını ifade etti.

Kask Kapatma Süresi ve Bekleme Listesi

Küçük tekneler için talep oldukça yüksek ve üretim kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle, müşterilere 7-8 hafta sonrasına randevu verilebiliyor. Yertüm, “30-40 kişilik bir bekleme listemiz bulunuyor ve gelen talepler doğrultusunda müşterilerimizi sıraya alıyoruz” dedi.

Denizi Olmayan Bölgelerden Talep Var

Türkiye genelinde, hatta denizi olmayan bölgelerden bile tekne siparişleri aldıklarını söyleyen Yertüm, “Siirt gibi denizden uzak bölgelerde bile talep var. Küçük teknelerin taşınması kolay olduğu için büyük ilgi görüyor” şeklinde konuştu. Ayrıca, 6 metreye kadar olan teknelerin üretildiğini, ancak ilerleyen dönemlerde büyük teknelere de yönelmek istediklerini belirtti.

A W263881 01

Antalya'da Hangi İlçelerde Su Kesintisi Yaşanacak? Antalya'da Hangi İlçelerde Su Kesintisi Yaşanacak?

Fiyatlar ve İhracat Hedefleri

Teknelerin fiyatları 450 bin TL'den başlayıp 1 buçuk milyon TL'ye kadar çıkabiliyor. Yertüm, şu anda Hollanda, Polonya, İsrail, Malta, KKTC ve Katar'a tekne ihraç ettiklerini ve hedeflerinin tüm dünyaya ulaşmak olduğunu vurguladı. Yertüm, “İleriye dönük hedeflerimiz büyük. Tüm dünyaya tekne satışı yapmayı planlıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: İHA