Antalya'da Hafriyat Kaosuna Yetkililerden Cevap Yok Antalya'da Hafriyat Kaosuna Yetkililerden Cevap Yok

Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin gerçekleştirdiği denetimlerde, tüketim tarihi geçmiş binlerce ithal çikolata, bisküvi, enerji içeceği ve konserve gibi gıda maddesi ele geçirildi. Ayrıca, 17 ton bozuk tavuk ürünü de tespit edilerek imha edildi. Sorumlular hakkında yasal işlem başlatıldı.

Aksu’daki Depoda Binlerce Ürün Ele Geçirildi

Aksu ilçesi Çamköy Mahallesi’nde bulunan ve A.S. ile B.D. isimli kişilere kiralanan bir depoda yapılan denetimlerde, son tüketim tarihi (S.T.T.) ve tavsiye edilen tüketim tarihi (T.E.T.T.) geçmiş 65 bin 662 adet ithal gıda ürünü ele geçirildi. Ürünler arasında çikolata, bisküvi, enerji içeceği, dilimli ananas konservesi ve pembe zencefil turşusu gibi gıda maddeleri bulundu.

Tarih Kodlaması ve Etiket Manipülasyonu

Denetimlerde, eski son tüketim tarihi bilgileri selülozik tiner ile silinmiş ve yeni tarihlerin Inkjet kodlama makinesi ile 2025 yılı olarak yeniden kodlandığı tespit edildi. Ayrıca, birçok ürünün S.T.T. ve T.E.T.T. bilgileri silinme aşamasında olduğu belirlendi. Ürünlerin yeniden kodlanarak kolilenip Rusça etiketlerle ihraç edilmek üzere hazırlandığı ortaya çıktı. Yapılan incelemelerde, bu işlemi yapan firmanın Tarım ve Orman Bakanlığı kayıtlarında fermente salamura ürün üretimi ve meyve sebze işleme faaliyeti için izninin bulunmadığı ve üretim yeri ile ilgili herhangi bir bilgiye ulaşılamadığı tespit edildi.

İdari Yaptırımlar ve Para Cezası

Gıda güvenliği kurallarına uymayan ve halk sağlığını tehdit eden bu işlemler nedeniyle sorumlular hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Ayrıca, 5996 sayılı Kanunun ilgili maddelerine göre şu cezalar uygulandı:

  • Hijyen esaslarına aykırı faaliyet göstermeleri nedeniyle 29 bin 234 TL
  • Bakanlığa kayıt yaptırmadan faaliyet gösteren işletme için 14 bin 595 TL
  • Son tüketim tarihi geçmiş ürünleri satan işletmeye 14 bin 595 TL

Kepez’de Bozuk Tavuk Ürünleri İmha Edildi

Kepez ilçesi Altınova/Sinan Mahallesi’nde bir işletmeye ait depoda yapılan denetimlerde, 17 ton son tüketim tarihi geçmiş ve bozulmuş tavuk, tavuk kıyması ve kemik parçaları bulundu. Hijyen şartlarını sağlamayan bu depoda, onaysız tavuk parçalama faaliyeti yapıldığı tespit edildi. Kokuşmuş ve bozulmuş tavuk ürünlerinin, kıyma haline getirilerek piyasaya sürüldüğü anlaşıldı. Tüm bozuk ürünler imha edildi ve işletmeye 5996 sayılı kanun kapsamında idari yaptırımlar uygulandı.

Kaynak: Haber Merkezi