ASAT Genel Müdürlüğü’nde bulunan altyapı ve üstyapılar da kullanılan materyallerin kalite kontrol deneylerini yapmak amacıyla kurulan Yapı Malzemeleri Laboratuvarı son 6 yılda 500 milyon TL’ye yakın zararın önüne geçti. Termoplastik, taze beton, betonarme çelik, zemin-agrega, sıcak asfalt ve yapı malzemeleri olmak üzere 5 ana bölümden oluşan laboratuvarda 150’ye yakın deney yapılan Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından onaylanan Yapı Malzemeleri Laboratuvarı kamu kaynaklarının korunmasına destek veriyor.
“STANDART DIŞI MALZEMELERİN KULLANILMASINI ENGELLİYORUZ”
Yapı Malzemeleri Laboratuvarı’nda görev yapan inşaat teknikeri Volkan Esertaş "2019 yılında kurulan laboratuvarımız, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından belgelendirilmiş, uluslararası standartlarda hizmet veren bir laboratuvardır. Laboratuvarımızda 5 ana bölümden 150 farklı deney gerçekleştiriyoruz. Bunlardan 21 tanesi TÜRKAK tarafından akredite edilmiş durumda. Yaptığımız testlerin asıl amacı, hem kendi kurumumuz olan ASAT’ın hem de diğer kamu kurum ve kuruluşlarının altyapı ve üstyapı yatırımlarında kullanılan malzemelerin standartlara uygun olup olmadığını belirlemektir. Hizmet verdiğimiz kamu kurumlarından gelen malzeme örneklerini, onların teknik şartnamelerine göre inceliyor ve standart dışı malzemelerin kullanılmasını engelliyoruz” ifadelerini kullandı.
“500 MİLYON TL’LİK KAMU ZARARININ ÖNÜNE GEÇTİK”
Laboratuvarın açıldığı günden bu yana yaklaşık 450 km’lik boru ve birçok standart dışı malzemenin projelerde kullanılmasını önlediklerini aktaran Laboratuvar Şefi Volkan Esertaş, “500 milyon TL’lik kamu zararının engellendi. Yapılan çalışmaların altyapı projelerinde kaliteyi artırarak kamu kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasına katkı sunuyoruz” diye konuştu.