Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün raporlarına göre son 54 yılın en sıcak yaz mevsimi nedeniyle Antalya'da zeytinyağı ciddi oranda kalite ve verim kaybı yaşadı. UZZK üyesi ve rekolte tespit komisyonunda görevli Antalya Ticaret Borsası'nda zeytinden sorumlu meslek komitesi üyesi Zafer Tan, aşırı sıcakların hem zeytin hem de zeytinyağı verim ve kalitesini olumsuz etkilediğini duyurdu. Tan, UZZK 2024-2025 üretim sezonu verilerine göre toplam 475 bin ton zeytinyağı üretimiyle de Türkiye'nin dünyada 4’üncü sırada olduğunu söyledi.

Antalya'da Kurak Geçen Yaz Zeytin Yağı Verimini Düşürdü 2

Zeytin Çekirdekleri Yeteri Kadar Büyüyemedi

Sezonda zeytin üretimindeki en önemli sorunun aşırı sıcak geçen yaz ayları olduğunun altını çizen Zafer Tan, “Zeytin ağaçlarımız baharda çiçek açtı, meyveyi gösterdi. Ama yaz ayları havalar aşırı sıcak, kurak ve susuz geçti. Önceki yıllarda geceleri 30 derece, gündüz 40 derece ve nem vardı. Bitki bu nemle beslenirdi. Ancak bu sezon yaz ayları gece de 40, gündüz de 40 derece yaşandı. Temmuz ve ağustos ayları, zeytin çekirdeğinin iriliğini sağlayıp, oturduğu dönemdir. Kuraklığa bağlı sulanamayan arazilerdeki zeytinlerin çekirdekleri büyümedi, iriliği sağlanamadı" şeklinde konuştu.

Antalya'da Kurak Geçen Yaz Zeytin Yağı Verimini Düşürdü 3

Zeytin Ağaçları Kuraklıkta Strese Girdi

Çekirdek iriliği sağlanamadığı sürece zeytinyağı verimi alınamayacağına işaret eden Tan, “Kıraç bölgelerde özellikle zeytin çekirdekleri büyümedi, meyveler buruştu. Ayrıca özellikle Akdeniz'de halkalı leke dediğimiz yapraktaki mantarın meyveye sıçraması, sebze seralarında kullanılan zirai ilaçların zeytin ağaçlarında kullanılması, aşırı sıcaklar nedeniyle çoğalan zeytin sineği gibi ciddi sorunlar yaşandı. Tüm bu sebeplerle zeytin ağaçları strese girdi. Çekirdekleri büyümedi, gelişmedi, meyveyi de büyütemedi. Bu yüzden yağ verimi ve yağ kalitesi düştü" dedi.

Antalya'da Kurak Geçen Yaz Zeytin Yağı Verimini Düşürdü 5

4,3 Kilodan Çıkan 1 Litre Zeytinyağı Bu Yıl 6 Kilodan Çıktı

Zeytin çekirdek ve meyvesinde gelişim olmamasına bağlı zeytinyağı verim ve kalitesinin de etkilendiğini anlatan Tan, “Türkiye ortalaması önceki yıllarda 4,3 kilo zeytin meyvesinden 1 kilo yağ çıkardı. Bu sezon 6 kilo zeytinden 1 kilo yağ elde edildi. Bu oran bazı bölgelerde 6 kilonun da üzerinde. Ayrıca bu yıl bazı üreticiler 'kuraklık var' dedi ve yağmuru bekledi. Yağmurdan sonra daha iyi olacağını düşündü. Yağmurdan sonra meyve şişer ama aralık sonuna doğru kurtlanmaya başladı ve bu da yağ kalitesi etkiledi" dedi.

Antalya'da Kurak Geçen Yaz Zeytin Yağı Verimini Düşürdü 4

Zeytin Yağı Fiyatları Düştü

Bu sene küresel çapta da zeytin yağı fiyatlarının aşırı sıcakların olumsuz etkilerine bağlı düşüş yaşadığını da sözlerine ekleyen Tan, “İspanya borsasında bugün itibarıyla geçen sene 9,9 avro olan sızma bu yıl 4,5 avro. Geçen sene 8 avro olan yemeklik zeytinyağı bu yıl 3,3 avro. Zeytinyağı piyasası çöküşe geçti. Türkiye'de en iyi zeytinyağının dökme fiyatı 160 TL, eskiden 200 TL'nin altında değildi. Yemekli yağ fiyatı ise 130 TL. Bu yağların piyasada halka satışları da 250-300 TL arasında değişiyor. Ama çiftçi elindeki ürünü eve götürdü. Şu anda evde depoluyor ve satmıyor. Birim fiyatın yükselmesi umudu var" açıklamasını yaptı.

Birlik Haber-Sen: Kamu Çalışanlarına Yönelik Şiddet Son Bulsun! Birlik Haber-Sen: Kamu Çalışanlarına Yönelik Şiddet Son Bulsun!

Antalya'da Taksilerin Konforu ve Güvenliği Artacak Antalya'da Taksilerin Konforu ve Güvenliği Artacak

Kaynak: DHA