Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, tarımda yaşanan iş gücü sorununa dikkat çekerek, “Yevmiye fiyatları 666 TL oldu. Buna rağmen işçi bulmakta zorlanıyoruz, çalışmak istemiyorlar. İşini yaptırmak için 750 TL dahi verenler var” dedi.
Üye Sayısı Artışı ve İş Gücü Sorunu
Son 10 yılda Antalya’da 20 bin olan üye sayısının 40 bine çıktığını belirten Alp, tarımda yaşanan iş gücü sorununa değindi. Verilen hibe destekleriyle sera kurulumu artarken, seralarda çalışacak işçi bulmakta zorluk yaşanıyor.
Çiftçi Kayıt Sistemi ve Destekler
Çiftçilerin her yıl Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptırması gerekiyor. Ancak, 2 Ocak tarihinde biten ÇKS kayıtlarının uzatılması yönünde talepte bulunuldu. ÇKS kaydı olmayan çiftçiler hibe desteklerinden faydalanamıyor.
Tarımın Önemi ve Ürün Çeşitliliği
Pandemiyle bir kez daha tarımın önemi anlaşıldı. Çiftçiler artık örtü altında çeşide döndü. Domatesin yanında çok daha farklı ürünler yetiştiriliyor. Devletin verdiği desteklerle sera yapımı arttı.
Muz Seraları ve Yer Altı Suları
Muz seralarının artmasıyla yer altı sularında tehlike oluştuğuna dikkat çeken Alp, “Eskiden Gazipaşa ve Alanya’da üretim vardı. Yüzde 50 hibe desteği geldi, 40 bin dönüme çıktı. Su çok önemlidir, Konya’da obrukların oluştuğunu görüyoruz. Antalya’da böyle bir sıkıntı beklenmiyor ama bu olmayacak diye vahşi sulama yapamayız. Denize akan ufak büyük çok sularımız var, bunların değerlendirilmesi gerekir” dedi.