10’uncu maddede, geçmişte Menderes Türel döneminde başlayan ve devam eden, hafriyat gelirlerinin Antalyaspor’a verilmesi konusunda; son olarak Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 13 Ocak 2023 tarihli kararıyla Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının işletilmesi işi belediye şirketi olan Antalya Sosyal Hizmetler AŞ’ye verilmişti. Söz konusu alanların işletilmesinin geri alınması talep edildi. İşletmenin Antalya Sosyal Hizmetler AŞ’den geri alınması Plan ve Bütçe Komisyonu Raporuna göre uygun bulundu. 11’inci maddede ise, Antalya Sosyal Hizmetler AŞ’nin, bedelsiz ve şartsız olarak Antalyaspor Hafriyat Madencilik Sanayi Ticaret Limited Şirketi’nin yüzde 51’ini hissesini aldığı belirtilirken, ortaklığı sonlandırması amacıyla ilgili şirketin tasfiye edilmesi ve hisse devrine yönelik işlem yapabilmesi için Antalya Sosyal Hizmetler AŞ’ye izin ve yetki verilmesi komisyonca uygun bulundu. Maddelere CHP ve MHP grubu kabul oyu verirken, AKP çekimser oy kullandı. Maddeler oy çokluğu ile kabul edildi.
SAYIŞTAY AÇIKLADI
Antalyaspor’un şirketi ile Büyükşehir’in şirketi Sosyal Hizmetler AŞ’nin işbirliği ile ilgili 2023 Sayıştay Raporu’nda, “Belediye cevabında, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 26'ncı maddesi uyarınca işletme hakkı Antalya Sosyal Hizmetler A.Ş.'ye devredilen hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atık alanlarının, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 51/g maddesine istinaden pazarlık usulüyle spor kulübü derneğine devredildiğini ve yapılan işlemin mevzuata uygun olduğunu ifade etse de; Orman Kanununun 16’ncı Maddesinin Uygulama Yönetmeliği’nin 13’üncü maddesinin onuncu fıkrasında, izin sahibinin kendisine verilen toprak dolgu alanını başkasına devredemeyeceği; ancak, büyükşehir belediyesi, kendisine verilen toprak dolgu alanını ilçe belediyesine veya 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 26’ncı maddesi uyarınca büyükşehir belediyesi veya bağlı kuruluşlarının yüzde 50’sinden fazlasına ortak olduğu şirketler ile bu şirketlerin yüzde 50’sinden fazlasına ortak olduğu şirketlere kendi sorumluluğu devam etmek şartıyla işlettirebilebileceği ifade edilmiştir. Ayrıca Belediye tarafından söz konusu alanların, 22.02.2024 tarihi itibarıyla, yüzde 51 hissesi Antalya Sosyal Hizmetler A.Ş.'ye ait olan Antalyaspor Hafriyat Madencilik Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından işletilmeye başladığı ifade edilmiştir. Ancak işletme hakkı sahibi olan Antalya Sosyal Hizmetler A.Ş. ile Antalyaspor Hafriyat Madencilik Sanayi Ticaret Limited Şirketi arasında işletme hakkının devrine ilişkin düzenlenmiş herhangi bir sözleşme sunulmamıştır. Sonuç olarak; şirket ile spor kulübü derneği arasındaki protokolün iptal edilerek hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atık alanlarının Orman Kanununun 1’inci Maddesinin Uygulama Yönetmeliği’nin 13’üncü maddesine uygun şekilde işlettirilmesi gerekmektedir” denildi.
“BÜYÜKŞEHİR YAPACAK”
Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ki kaynaklara ulaşan Akdeniz Gerçek’e konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, “Menderes Türel’in başkanlığı döneminde yapılan uygulama yasal prosedüre dönüyor. Sayıştay’ın devamlı olarak eleştirdiği konuda gerekli olan şey yapılıyor. Belediyenin iştiraki olan şirketten tasfiye ediliyor. Antalyaspor, bu konuda hafriyat gelirlerini alamayacak. Sayıştay, ‘bunu vermeyin’ diyor. Antalyaspor’un bu geliri almasında yasal olarak sorun var. 5216 sayılı kanunun 26’ıncı maddesine göre, Büyükşehir Belediyeleri’ne özgü gelir yaratmak için kendi şirketlerine tahsis yetkisi veriliyor. Bunu tüm belediyeler kullanılıyor. Mevcutta ki İller Bankası payı ile belediyelerin dönmesi imkansız. Tasfiye edilmesi, kurulması, bağış alması Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisinde. Büyükşehir Belediyesi hafriyat işlerini kendisi yapacak” denildi. Sayıştay’ın yıllardır raporlarında geçen konunun şimdi düzenlenmesi dikkat çekti.
YASAL DÜZENLEMELER YAPILDI
Sayıştay’ın uygulamaları yönünde yapılan değişiklikle birlikte hafriyat gelirlerinin Antalyaspor’dan alındığı ileri sürüldü. Geçtiğimiz aylarda Antalya gündemini sıkça meşgul eden hafriyat gelirleri tartışmaları hala sürerken, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Türel döneminde başlatılan hafriyat gelirlerinin Antalyaspor’a verilmemesi konusunda karar aldı. 2019 yılında hazırlanan Sayıştay raporunda ise, yapılan iş karşılığında Büyükşehir Belediyesi’ne Antalyaspor Kulübü Derneği tarafından ödenmesi gereken gelirlerin ödenmediği tespit edilmişti. Sayıştay’ın görüşüne göre olumsuzluk oluşturan durumla ilgili yasal düzenlemelerin yapılarak meclisten geçirildiği kaydedildi.
HAFRİYATLAR GAZİ BULVARI’NA SAÇILMIŞTI
Hafriyat tartışmaları kentin her yerine sıçrarken, ANTBİRLİK’e ait olan ve kat karşılığı verilen Topçular Mahallesi 12579 ada 1 parselde başlayan lüks konut inşaatının hafriyatı Gazi Bulvarı’na dökülmüştü. Tahmini olarak 1 milyon 200 bin metreküp hafriyatın dağ şeklinde yığıldığı alanla ilgili ise Antalyaspor’a 100 milyon TL ödenmesi gereken tutarın ödenmediği iddia edilmişti. LUVİYA isimli şirket bünyesinde yapılan konut projesinde çıkan hafriyatın, 60-80 bin kamyon olduğu iddia ediliyordu.