Akdeniz Üniversitesi’ne yürüyüş mesafesindeki Kepez ilçesi Kültür Mahallesi 10703 ada 1 parselde bulunan 8 bin metrekarelik alan iki yıl önce Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce ‘yap işlet devret’ modeli ile öğrenci yurdu yapımı olarak ihaleye çıkarken ‘Kültür’e Yurt Adımı’ ve ‘Yurt ihalesi başka bahara’ başlıklı manşetlerimiz kamuoyunda gündem olmuştu. 6 kişinin dosya aldığı ancak katılımın olmadığı için ihale düşürülürken Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait olan 8 bin metrekarelik alanın fonksiyonunun değiştirilerek ticari alan olarak kullanıma sunulmasının planlandığı iddia edilmişti. Kepez Belediye Meclisi’nden geçen ve torba olarak teklif edilen plan değişiklikleri Antalya Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Meclisi’nde 69’uncu madde olarak görüşülüp oybirliği ile geçti.
VELİ-DER’İN İTİRAZI HAZIR
Kültür Mahallesi 10703 ada 1 parselin ve Yenidoğan Mahallesi 27778 ada 1 parselin yurt alanından ticaret alanına dönüştürülmesi talebi son sürecine girdi. 10 kat ve 1.80 emsalin olduğu alanda rant iddiaları ile anılan ve askıya çıkan tadilat değişikliklerine itiraz süreci sona ermek üzereyken, Veli-Der Antalya Şubesi Başkanı Tülin Koç, konuyla ilgili dilekçelerini yazdıkları ve Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz ile görüşeceklerini ifade etti. Eğitim-Sen Antalya Şubesi’nden de tepki gelirken diğer sendikaların ve meslek odalarının itiraz edip etmeyeceği bilinmiyor.
“DİLEKÇEYİ YAZDIK BAŞKANLA GÖRÜŞECEĞİZ”
Veli-Der Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, konuyla ilgili dilekçelerini yazdıklarını ve Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz ile görüşeceklerini ifade ederek, “Ülkede yaşanan olağandışı bir durum ve sorunda faturanın eğitime kesilerek ilk olarak öğrenciler gözden çıkarıldığını yaşayarak görüyoruz. Yurt yapılabilecek bu alan maalesef ticarete açıldı. Bu karardan geri dönülmeli ve öğrenciler cemaatlere muhtaç kalmamalı” demişti.
“VİCDANINIZ RAHAT MI?”
Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, “Sosyal belediyecilik kentte bulunan tüm insanlara hizmet sunmak ve o hizmeti iyi bir şekilde icra etmektir. Belediyeciliğin bir önemli konusu da barınma sorunu yaşayan öğrencilerle ilgili projeler geliştirmek ve bu projeleri hayata geçirmektir. Bunların başında da yurt yapılması gelmektedir. Yurtlar bugün belediyelerin yapması gereken işlevlerinden biridir. Bugün Antalya’da birçok öğrencinin yurt sorunu vardır; bu sorunu da belediye çözmelidir. Sorunu çözmeyip yurt alanına bir AVM yapıyorsa ve öğrenciler de bu belediyenin yurt yapmadığından kaynaklı tarikat yurtlarının kucağına atılıyor demektir. Bugün ülkede bu kadar gericiliğin ilerlemesi sosyal belediyeciliğin hayata geçmemesinden kaynaklıdır. Antalya’da üniversiteye yakın bir yerde yurt yapılması gerekirken ticaret merkezi konumuna çevrilmiştir. Muhittin Böcek’e sormak istiyorum öğrencilerin bugün tarikat yurtlarının kucağına atarken vicdanı rahat mıdır? Bunun yanıtını vermesini bekleriz. Meclis üyeleri de bu olayı onaylıyor. Muhittin Böcek kadar oradaki meclis üyeleri de bu konudan sorumlu ve suçludur. Kendi çocukları yok mudur? kendi çocukları üniversitede okumuyor mudur? Yarın bir gün gittikleri şehirde tarikat yurtlarının eline düşmeyeceği garantisini verebilirler mi? 31 Mart‘ta CHP büyük bir başarı kazandı, sosyal belediyecilik hayata geçireceğiz dedi. Sosyal belediyeciliği hayata geçirmek AVM’ler, ticaret merkezleri yapmak mı yoksa oradaki halka hizmet etmek ve öğrencilerin barınma sorunlarını çözmek midir? Sosyal belediyecilikten halka hizmet etmek ve öğrencilerin barınma hizmetlerini çözmesini bekliyorsak bunu CHP belediyeler yerine getirmelidir. CHP bugün Türkiye’de birinci parti olarak gözükmektedir. İktidara gelmek istiyorsa sosyal belediyeciliği hayata geçirmelidir. Önündeki iki seçenek vardır; ya halkın belediyeciliği yapmalı ya da rantçılar belediyeciliğini yapmalıdır. Buna bir an evvel karar vermelidir” dedi.
ALANIN GEÇMİŞİ
Yıllardır Antalya Karadenizliler Derneği’nin işgalci olduğu alanda halı saha ve birçok ticari işletme bulunurken, 8 bin metrekarelik alana 10 kat ve 14 bin 400 metrekare inşaat yapılabilmesinin önünü açan teklife ilişkin rant iddiaları gündeme geldi. Öğrenci yurdu yapımı için yola çıkılan ancak ticarete kurban gitmesi planlanan alanla ilgili, Avni Tolunay Mahallesi’nde kaldırılan ticaret alanının Kültür Mahallesi 10703 ada 1 parsel üzerindeki sosyal tesis alanı ile yer değiştirildiği ifade edildi. Ancak plan değişikliği için aynı bölgede emsal sosyal tesis alanı yaratması gerekiyor. Bölgede ticari faaliyetlerini sürdüren işgalci konumunda olan Antalya Karadenizliler Derneği’nin, otopark ve büfe/kafe alanlarını kiraya verdiği iddia edilmişti. Son olarak ise yurt yapılamayan ve sosyal tesis alanı olarak gözüken alanın ticaret alanına dönüştürülme talebi Temmuz Ayı Toplantısı’nda görüşülmüş ve oybirliği ile ticarete açılması kabul edilmişti. Kepez Belediye Meclisi’nden gelen teklifte Kültür Mahallesi’nde bulunan alanın imar plan değişikliği birçok imar plan değişiklik teklifi ile birlikte Meclis’e sunuldu. Toplu şekilde Meclis’e sunulan imar plan değişikliklerinin büyük tepki çekerken, öğrenci yurdu yerine alana AVM veya işyeri gibi yapıların yapılmasının önü açıldı. İki yurt alanı askıya çıkarılırken itiraz süresi de daralıyor