Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Antalya Caretta Carettaların Nesli Tehlikede

Caretta Carettaların Nesli Tehlikede

Çıralı sahilinde insanların bıraktığı plastik atıklar, nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta carettaların yaşamını tehdit ediyor. Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, caretta carettaların plastik atıklar yüzünden ölümle karşı karşıya kaldığını belirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Caretta Carettaların Nesli Tehlikede
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

Türkiye'nin en önemli caretta caretta üreme alanlarından biri olan Çıralı sahili, plastik atıkların tehdidi altında. Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde yer alan bu tür, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. İnsanların sahilde bıraktığı plastik atıklar, caretta carettaların yaşamını ciddi şekilde etkiliyor.

Caretta Carettaların Nesli Tehlikede

“Plastik doğada yok, insanoğlu bırakıyor”

Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, plastik atıkların doğada yok olmadığını ve bu durumun insan kaynaklı olduğunu vurguluyor. Gökoğlu, "Plajlarda yavrular yuvalarından çıktığında plastik materyallere dolaşarak ölebilirler. Denizdeki plastik kirliliğinde kaplumbağalar, plastikleri deniz anası zannedip yutuyorlar. Bu durum, sindirim sistemlerinin tıkanmasına ve ölümle sonuçlanmasına yol açabiliyor" diye konuştu.

Caretta carettalar, plastikleri deniz anası sanıyor

Gökoğlu, plastik kirliliğinin caretta carettalar üzerindeki etkilerini daha da detaylandırarak, "Kaplumbağalar, plastikleri deniz anası zannederek yiyorlar. Bu, sindirim sistemlerinin kilitlenmesine neden oluyor ve hayvanların ölümüne sebep olabiliyor" dedi.

Caretta Carettaların Nesli Tehlikede

Sürdürülebilirlik danışmanından uyarı: “Durum çok kritik”

Sürdürülebilirlik Danışmanı Işıl Dilmen Düzgünçınar, caretta carettaların neslinin plastik atıklar sebebiyle giderek azaldığına dikkat çekiyor. "Her gün bir kamyon dolusu plastik denizlere karışıyor. Tek kullanımlık plastikler, en büyük tehlikeyi oluşturuyor. Kaplumbağalar, bu plastikleri yiyecek zannediyor ve bu durum onları ölümle burun buruna getiriyor" ifadelerini kullandı.

Caretta Carettaların Nesli Tehlikede

Çıralı sahilindeki ziyaretçilerden duyarlılık bekleniyor

Düzgünçınar, Çıralı sahiline gelen ziyaretçilere çağrıda bulunarak, "Deniz kaplumbağaları yüz milyon yıldır yaşıyorlar, ama bizim plastik sevdamız yüzünden nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Tek kullanımlık plastikleri kullanmamalı, atıklarımızı doğaya değil çöpe atmalı ve sahilde gördüğümüz plastikleri toplamaya özen göstermeliyiz" dedi.

Caretta Carettaların Nesli Tehlikede
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Meteoroloji'den 10 il için yerel kuvvetli yağış uyarısı

Meteoroloji'den 10 il için yerel kuvvetli yağış uyarısı