Antalya'da Kurumlar Top Çeviriyor Kimse Sorumluluk Almıyor Antalya'da Kurumlar Top Çeviriyor Kimse Sorumluluk Almıyor

Antalya Valisi Hulusi Şahin, geçen yıl ocak ayında 33 bin 824 aracı çakarlı aracı denetimden geçirdiklerini, bu yıl ise rakamın 45 bin 289’a çıktığını, 5 araca işlem uyguladıklarını bildirdi. Şahin, 2025 yılının özellikle denetimler konusunda çok daha yoğun geçeceğinin altını çizdi. 

Antalya'da, İl Asayiş ve Güvenlik Bilgilendirme Toplantısı, Antalya Vali Hulusi Şahin başkanlığında gerçekleştirildi. Valilik binasında yapılan toplantıda, 2025 yılının  ocak ayında polis ve jandarma bölgesinde meydana gelen güncel güvenlik ve asayiş olaylarını açıkladı. 

Kişilere karşı işlenen 10 önemli suçta bu yılın ocak ayında 32 bin 143 olay meydana geldiğini aktaran  Vali Şahin, 2024 yılının aynı ayında  31 bin 425 olay olduğunu hatırlatarak, yüzde 9,3 bir azalış olduğunun altını çizdi. Vali Şahin, asayiş olaylarını aydınlatma oranları geçen senenin aynı ayında yüzde 97,5, olduğunu bu dönem ise yüzde 98.9’a yükseldiğini, yüzde 1.4’lük bir artışı ifade ettiğini kaydetti.

Antalya Valisi Şahin 2025 Denetimlerin Daha Da Artacağı Yıl Olacak 3

"Suçları Ciddi Oranda Engelliyoruz"

Kişilere karşı işlenen 10 önemli suçun büyük çoğunluğunda azalışlar olduğunun altını çizen Vali Şahin,“Mesela kasten öldürmede yüzde 50, konut dokunulmazlığın ihlalinde yüzde 25, çocuğun cinsel istismarında yüzde 40, kasten yaralamada yüzde 3,5, cinsel saldırıda yüzde 20,7’lik düşüşler sağladık. Mal varlığına karşı işlenen 9 önemli suçu esas alındığında toplam olay sayısı 8 bin 848 oldu. Geçen sene yine aynı dönemde 11 bin 278’idi, yüzde 21,5’luk bir azalış oldu. Aydınlatma oranları ise yüzde 89,7 oldu ,geçen seneye göre yüzde 7.5’luk bir artışı ifade ediyor. Burada da çok büyük azalışlar var. Yankesicilik suçu bir önceki seneye göre yüzde 60 oranında azalmış, motosiklet hırsızlığı yüzde 51,4 azalmış, otodan hırsızlık yüzde 33,3 yine aynı şekilde oto hırsızlığı yüzde 33,3, evden hırsızlık yüzde 30,5, iş yerinden ve kurumlardan hırsızlıkta yüzde 12,7’lik düşüşler yaşandı” diye konuştu.

Vali Şahin, ocak ayında toplam 991 kişinin yakalandığını, ifade için aranan da 2 bin 775 şahıs hakkında işlem yapıldığını, bunların içerisinde 7 bin 679’i 0-5 yıl,  bin 546’ısı 5- 10 yıl, 218’i ise 10 yıldan fazla hüküm giyen şahısların olduğunu,  toplam sayının ise  37 bin 66 olduğunu kaydetti. 

Antalya Valisi Şahin 2025 Denetimlerin Daha Da Artacağı Yıl Olacak 4

"Silah Kaçakçılığını Önlemeye Önem Veriyoruz"

Ruhsatsız silah ve silah kaçakçılığı konusuna ayrı bir önem verdiklerinin altını çizen Vali Hulusi Şahin, “475 silah ele geçirdik, 443 kişi hakkında işlem yapıldı. Bunların 213’ü tabanca, 68'i kuru sıkı tabanca, 2 uzun namlu tüfek ve 192 av tüfeği var. Organize suçlarla mücadelede 12 operasyon yaptık. 127 gözaltı, 35 tutuklu, 91 adli kontrol kararı verildi. 91 bin 640 TL maddi değeri olan mal varlığına el konuldu. Uy*şturucuyla mücadelede 2 bazlı çalışıyoruz. Biri imal ve ticaret, diğeri de kullanıcılarla mücadele. Bu hususta mal ve ticaret konusunda tam 122 operasyon yaptık, kullanıcılar ile ilgili sayısı ise 893. Operasyonlar neticesinde 131 tutuklu ve 149 adette adli kontrol kararı alındı. İmal ve ticaretle ilgili 122 operasyon, gözaltı sayısı 193, tutuklu sayısı 114, adli kontrol 47. Kullanıcılık ve diğer suçlarla ilgili olarak ise 893 olay, 830 gözaltı, 17 tutuklu, 2 adli kontrol kararı verildi. 19.6 kilogram es*ar, 2.2 kilogram ko*ain, 11,5 kilogram met*mfetamin, 7.4 kilogram bon*ai, 20 bin 357 adet sentetik ecza, 31 kap*agon, 22.2 kilogram s*ank, 6 kilogram er*in, 32 adet kenevir, 456 adet ek*tazi hap yakalandı.” dedi.

Siber suçlarla ilgili 299 adet hesap ve şahıs tespit edildiğini aktaran Vali Şahin, bunlardan asayiş 18, terör propagandası 116, 16 güvenlik, 3 siber, 1 narkotik, 6 kaçakçılık ve diğer suçlardan 139 adet siber olay gerçekleştiğini belirtti.

Antalya Valisi Şahin 2025 Denetimlerin Daha Da Artacağı Yıl Olacak 2

Olay Yerinde Ölü Sayısında Azalma 

Trafik denetimlerinde ekiplerden övgüyle bahseden Vali Şahin, 2 yıldır kaza ve ölü sayısında azalma olduğunu vurguladı. 2024 yılında ocak ayında kaza yerinde 12 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Vali Şahin, bu yıl ise aynı dönemde 3 olarak gerçekleştiğini bildirdi. 

Yüzde 75’lik bir azalış olduğuna dikkati çeken Vali Şahin, “2025'te de bu azalış devam ediyor. Denetlenen araç sayısı geçen yıl aynı dönemde 417 bin 577 iken, 468 bin 725’e çıktı, yüzde 12'lik bir artış oldu. İşlem yapılan araç sayısı geçen yıl, 85 bin 658 iken bu yıl ocak ayında 99 bin 469 ile yüzde 16’lık bir artış sağlandı. Geçen yıl aynı dönemde 33 bin 824 aracı çakar denetiminden geçirdik, bu yıl bu rakamı 45 bin 289’a çıkardık, artış  yüzde 34  oldu. İşlem yapılan çakarlı araç sayısı ise geçen yıl 4 iken, bu yıl 5'e çıktı. Denetim yapılan ticari taksi sayısı geçen yıl aynı dönemde 2 bin 144 iken, bu yıl 2 bin 96o çıktı,  yüzde  38’lik artış, işlem yapılan ticari taksi ise 508’den 676’ya çıktı, yüzde 33 artış yaşandı. Denetim yapılan okul servisi sayısı 3 bin 452’den, 3 bin 736’ya çıktı, yüzde 8’lik bir artış işlem yapılan okul servisi sayısı ise 138’den 231’e çıktı. Bu da yüzde 67’lik bir artışı ifade ediyor” açıklamasını yaptı. 

"Suriyeli Sayısı 6 Bin 726"

Geçici koruma altındaki Suriyeli sayısının 6 bin 726 olduğunu ifade eden Vali Şahin, düzensiz göçle mücadelede 15 operasyon yaptıklarını, 18 tutukluma, 15 adli kontrol kararı alındığını, 18 araca da el konulduğunu aktardı. Şahin, 5 mobil  göç noktasında 15 bin 765 kimlik denetimi yapıldığını ve 537 düzensiz göçmen tespit edildiğini belirtti.

Denetim Vurgusu

2025 yılının özellikle denetimler konusunda çok daha yoğun geçeceğinin altını çizen Vali Şahin, “Tüm kamu kuruluşlarımız kendi görev alanlarında denetim faaliyetlerini arttırarak devam edecekler. Suçun işlenmediği mümkünse ama işlenen suçun cezasını en kısa zamanda bulduğu dönemi hep birlikte tesis edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Vali Şahin’e, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, İl Emniyet Müdürü Vekili Hilmi Özgönül, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Yarbay Tolga Coşkun da eşlik etti.

Antalya'nın Ocak Ayı Tarım İhracatı Arttı Antalya'nın Ocak Ayı Tarım İhracatı Arttı

Muhabir: İsa Akar