Antalya Ticaret Borsası (ATB) Mart Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında ATB Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, değerlendirmelerinin ardından sektörel konuların konuşulduğu bölümde, et fiyatlarındaki artış gündeme geldi. ATB 5. Meslek Komitesi (Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi) Üyesi Mert Sönmez, et sektöründe fiyatların inanılmaz şekilde yukarıya doğru gittiğinden yakındı.
15-20 gündür yukarıya gidişin bir türlü durdurulamadığını dile getiren Sönmez, “400 TL’ler- bu hafta 500 TL oldu. Bunun sonunda ithalatı daha da arttırırlar, arttırmazlarsa nereye gidecek onu bilemiyoruz. Arzda büyük sıkıntılar var hayvancılıkta. Sıkıntılar olduğu için şu an fiyatlar çok yüksek. Bayram haftası olması nedeniyle bir artış var ama sonu öngörülemiyor. Kurban Bayramı’na kadar müdahale etmezlerse daha da pahalı olur. Alım zaten düşük zaten, insanlar nasıl akım yapar keser bilemiyoruz. Şu anda çok yüksek. 400 TL’den 500 TL’ye çıktı. Geçen ay 400 TL’yi kesim fiyatı şu an 500 TL. Oralara geldi bir ay içinde. Bizim sektör için çok ciddi bir artış. Nereye gider bilemiyorum. Bizim sektörde fiyatların tavan yaptığı zaman aynı dönem olmuş. Geçen sene de fiyatlar bu dönemde yükselmiş. Bu sene arzda büyük sıkıntı var. Geçen sene çok fazla ithalatta yapılmıştı. Bu sene o kadar ithalatta yapılmadı. Onun için öngörülemiyor.” diye konuştu.
“RAKAMLAR ÇOK FANTASTİK”
ATB 5. Meslek Komitesi (Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi) Üyesi Adnan İngeç, fiyatların yükselmesinden yakınarak, “Sonuna kadar Sönmez’in fikirlerinin yanındayım. Bizim şirazemizde kaydı, şaftımızda kaydı. Fiyatlar anormal yükseldi. Son yılların da en kötü Ramazan ayını geçirdi kasap esnafı. İşler geçen yılları çok arattı. Ramazan ayının ilk birkaç günü hareket oldu. Ardından olmayan hareketliliğe rağmen, fiyatlar böyle yükseliyor. Kurban Bayramı’na kadar da bu ihtimalen yukarıya ivme kazanacak. Çok enteresan bugün 750-800 TL olmuş kıymanın kilogramı. Adam 2 kilo et alıyor 1500-2000 TL para veriyor olacak iş değil. Olacak iş değil. Zamanla alışılacak deniliyor ama alışılacak bir durum değil ki bu. Çok fantastik rakam bunlar. 500 TL olmuş dananın kesimi. Geçen sene bu zamanlar 150-200 TL’ydi. Nereye gidecek bu işin sonu. Alım gücüyle de alakalı bu iş. İnsanlar et süt yumurta yemesin mi? Gelir dengesi çok bozuldu. Çok fantastik bir rakam kesim fiyatı 500 TL. Biraz durağanlığa geçer ama fiyatlar inmez. Türkiye’de ne inmişte onun fiyatı inecek. Sonuçta bunun yem materyalleri ithalata bağlı, döviz kuruna bağlı ucu bir yerden dokunuyor. Kimi sektör dövizin yükselmesini istiyor. İçerde bizi etkiliyor. Nasıl olacak bu işin arası. Gene böyle bir karamsar havaya büründük. İşler düşük, tüketim düşük. İnsanlar alımını yarı yarıya azalttı. Bu şartlarda fiyat buralara gelirse, birde talep yüksek olsa ne yapacağız. İthalatta bu işin çözümü değil. Günü kurtardık 2-3 ay. Fiyatları durdurursun düşürmezsin. 3 kişi ithalat yapıyor. Onları incelediğiniz zaman bir yerlere dokunuyor. Sıkıntı büyük.” dedi.
“BİRİLERİNİN HAYVANLARI DEĞERLENDİ”
ATB Meclis Üyesi Hüseyin Simav, “Bu işte tüketim yok. Et satışları düşük insanların alım gücünden dolayı. Fiyatların artışının sebebi nereden kaynaklanıyor. Yakın zamana kadar Türkiye’de belli başlı büyük et firmasının birinin patronunun ağzından çıkan bir söze kadar ette artış var mıydı? Stabil duruyordu. O konuştu ondan sonra işler değişmedi mi? Mesele oradan kaynaklanıyor. Birilerinin hayvanları değerlendi. Tekrar geri dönüşe başladı. 25 bin baş hayvanı var, adam ağzını açtı mı? Türkiye’de her şeyi alt üst ediyor. Onların dönemi kazançlı oluyor, öbür taraftaki küçük ve ortadaki üretici eziliyor.” ifadelerine yer verdi.
“SPEKÜLATÖRLÜK YAPANLARI BULUN”
Türkiye Kasaplar Federasyonu ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, ete durmadan zam geldiğinden yakınarak, “Şuan gemiler yolda, ithal getiriliyor zaman zaman. İç piyasaya yönelik alınan bazı kararlar var. Yılbaşı, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi günlerde hep bir yükselme oluyor. Devlet bu spekülatörlük yapanları bulsun. Küçük esnafın sorunu değil. Büyük et tüccarlarının yaptığı oyun. Bayramdan sonra şu gidişata göre piyasa düşer. Vatandaşla karşı karşıya geliyoruz. Sanki zammı kasap yapmış gibi oluyor. İyi bir şey değil” dedi. Yardımcı, şuan kasapta kıymanın kilogram fiyatının 700-750, kuşbaşının 750, antrikotun 800’den satıldığını kaydetti.