ATB Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nda sektörel konuların konuşulduğu bölümde ATB Başkanı Çandır, dün gıda fuarı açılışında TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in, ‘temel gıdada fiyatlar düşürülsün’ talebini hatırlattı. Kırmızı ette böyle bir durum olur mu? şeklindeki soruya Sönmez, “Yok, böyle bir şey olamaz. Bizim elimizde değil zaten. Girdi maliyetleri çok yüksek bu fiyatlardan köylü de memnun değil. ‘Herkesin dilinde et pahalı’ kardeşim ucuz ne kaldı. Etin fiyatından köylü memnun değil. Geçen hafta 360 TL’ye kesim yapıyordum, bu hafta 385 ile 400 TL arasında kesim yapılıyor. Soruyorlar bize bu fiyat gider mi kalır mı? Geçen hafta 360’dan yukarı gitmez dedik, bu hafta20-30 arası fiyat yazıldı. Üreticide haklı 350’nin altında üretim yapılamaz. Tatmin edici bir üretimden bahsetmiyorum. Üreticinin beklentisi 400-450. Bana göre 450 TL yapmazlar, enflasyon mücadelesi var” diye konuştu.

Antalya Ticaret Borsası Meclis Üyesi Ata Sönmez: "Kırmızı Ette İthal Bağımlısı Olduk"

KIRMIZI ETTE İTHAL BAĞIMLISI OLDUK

Kırmızı etteki en küçük bir hareketin göze battığının işaret eden Ata Sönmez, “ Sanki en pahalı et var.En pahalı et değil ki her şey çok pahalı. Sebze de pahalı. Pazarda 60-70 TL’den aşağı domates yok. Üretim maliyetleri çok yüksek, ramazan öncesi 40 bin civarında kasaplık ithalle fiyatları düşürmeyi planlıyorlar. 400’ün üzerine eti geçirmeyecekler. 400 bandı sınırdır.450-500 TL içinde bir beklentide olmayın. İlk göze batan şey kırmızı et, sopa ellerinde, ‘ithali getiririz.’ İyi getirin. 15 senedir bu hala getirdiniz zaten. Neyle getirdiniz ithalle. İhtiyaç kadar ithal edin. Halkın ucuz yeme şansı kalmadı. İthal bağımlısı olduk” dedi.

Zeytinköy'de 25 Adrese Eş Zamanlı Şafak-07 Huzur-2 Operasyonu Zeytinköy'de 25 Adrese Eş Zamanlı Şafak-07 Huzur-2 Operasyonu

Antalya Ticaret Borsası Meclis Üyesi Ata Sönmez: "Kırmızı Ette İthal Bağımlısı Olduk"

400’ÜN ALTINDA SATAMAZSINIZ

İstanbul'da Ramazan'a girerken marketlerde kırmızı et fiyatlarının bir kilogram kıyma 379 liradan, bir kilo kuşbaşı et ise 399 liradan satılması şeklinde sabitlenmesiyle ilgili olarak Sönmez, “ Şuanda bıçak zaten 375 ile Konya yağlı kesimi. Bu yağsız kesimde 390 demektir. Biz dün kestik 385 TL. Bir haftada 30 TL koydu. Fiyat gider mi gitmeyebilir. Benim görüşüm ithal et getirecekler. Bundan üretici de tüketici de kimse memnun değil. Marketler nasıl yapıyor bu hesabı. Kaça vereceksiniz kıymayı. 450 TL kemiksiz etin maliyeti, bunun diğer maliyetleri yok. Nasıl satıyorlar 450 TL’ye malolan eti. Maliyet 450 TL, kol gerdan, döş kısmını kaça satacaksınız, 400 TL’nin altında satamazsınız. Maliyet yazmaz. İthal gelenlerle fiyat düşürülecek sanırım. İthal bağımlısı olduk” açıklamasını yaptı.

Muhabir: İsa AKAR